Лекар: Включете тези 9 храни в менюто си, по време на менопауза

25040
Лекар: Включете тези 9 храни в менюто си, по време на менопауза
Снимка: Pexels

От всички телесни промени, които идват с менопаузата, горещите вълни може да са едни от най-досадните. Внезапният изблик на топлина, който се издига от гърдите ви през врата и лицето, може да ви накара да се потопите в пот и кожата ви да стане червена. Не само е неудобно, но може да бъде и смущаващо.

Добрата новина: Можете драстично да намалите досадните горещи вълни, без да разчитате на лекарства като хормонална заместваща терапия например. Помолихме експерти да споделят 9-те най-добри храни, които се борят с горещи вълни, така че да можете да преминете през менопаузата, без да се изпотите.

Още: Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Интересувате ли се първо да опитате естествени решения за горещи вълни? „Естрогенът кара много системи в телата ни да работят по-добре“, казва Ейми Шапиро, основател на Real Nutrition. „Чрез храната вие балансирате хормоните си, холестерола си, здравето на сърцето си – опитвате се да управлявате всички неща, които естрогенът прави за вас, само чрез храната.“ Прочетете, за да откриете 9-те най-добри храни, които се борят с горещи вълни, за да можете да останете хладни, спокойни и събрани.

1. Соя за горещи вълни

Фитоестрогените са естроген-подобни съединения, извлечени от растения, които са структурно подобни на хормона, произвеждан в тялото. „Сред храните, които имат слаби растителни естрогени, соята е чудесен източник на растителни естрогени, наречени изофлавони, които могат да помогнат за облекчаване на горещите вълни“, казва д-р Минкин. Според проучване в менопауза, жените, които ядат 1/2 чаша варени соеви зърна дневно като част от веганска диета, наблюдават намаляване на горещите вълни със 79%. Д-р Минкин предлага да се храните с храни като едамаме, тофу и соево мляко, всички от които са добри източници на изофлавони, облекчаващи горещите вълни.

2. Доматен сок при горещи вълни

Оказва се, че отпиването на малка чаша несолен доматен сок два пъти на ден може значително да намали симптомите на менопаузата, като горещи вълни. Изследователи, установиха, че съединението гама-аминомаслена киселина (GABA) в доматите имитира естрогена. Това помага за стабилизиране на хормоните, които могат да предизвикат вълните.

3. Ленено семе при горещи вълни

Това зърно с орехов вкус е чудесен източник на укрепващи здравето фибри и полезни омега-3 мастни киселини. Но най-важното е, че съдържа фитоестрогени, които потискат досадното зачервяване и изпотяване при горещи вълни при менопауза. „Лененото семе съдържа слаб растителен естроген, наречен лигнани“, казва д-р Минкин. „Някои от моите пациенти го намериха за полезно при справяне с горещи вълни.“ Възползвайте се от предимствата, като смесвате ленено семе в печени изделия като кифли и хляб или като поръсите 1 или 2 супени лъжици. на ден на салати или в овесени ядки.

4. Мента за горещи вълни

Оказва се, че вашият избор за освежаване на дъха ви също може да разхлади горещите вълни почти мигновено. Това е така, защото ментолът в ментата съдържа съединение, наречено TRPM8. Изследователи от Университета на Южна Калифорния казват, че при поглъщане това съединение сигнализира на нервната ви система да се охлади, облекчавайки горещите вълни отвътре навън.

5. Градински чай при горещи вълни

Отпиването на топла напитка може да изглежда контраинтуитивно, когато става въпрос за предпазване от горещи вълни, предизвикващи пот. Но изследване в Advances in Therapy установи, че пиенето на чаша градински чай дневно може да намали умерените горещи вълни със 79% и да елиминира до 100% от силното зачервяване. Естроген-подобните съединения в билката помагат за регулиране на хормоналните нива в тялото, като намаляват както честотата, така и тежестта на горещите вълни.

6. Чай от бял трън при горещи вълни

Не сте фен на градински чай? Опитайте чай от бял трън. Проучване във Phytotherapy Research установи, че изпиването на чаша земна, леко сладка напитка всеки ден може да намали горещите вълни със 73% в рамките на три месеца. Белият трън (или Silybum marianum) съдържа съединение, наречено силимарин, което помага на черния дроб да деактивира излишните хормони, които могат да повлияят на вътрешната ви температура.

7. Смесени ядки при горещи вълни

Похапването на смесени ядки не само осуетява досадните пристъпи на глад, но също така може да помогне за предотвратяване на горещи вълни. Изследване на Health Care for Women International установи, че храни, богати на витамин Е, като бадеми, фъстъци и слънчогледови семки, могат да намалят горещите вълни с близо една трета. Витамин Е помага на тялото да регулира хормоналните нива, които могат да станат дисбалансирани по време на менопаузата и да предизвикат зачервяване.

8. Тъмни листни зеленчуци за горещи вълни

Разбира се, знаете, че плодовете и зеленчуците са полезни за сърцето и мозъка ви. Но се оказва, че те също са вкусен начин да отблъснете зачервяването. „Плодовете и зеленчуците, особено тъмните листни зеленчуци като спанак и зеле, кръстоцветните зеленчуци като броколи и карфиол, както и зеленчуците с ярки цветове са с високо съдържание на мощни антиоксиданти“, казва Шапиро.

„Тези антиоксиданти ще намалят възпалението и оксидативния стрес, което ще помогне за намаляване, управление и балансиране на хормоналните промени, които могат да причинят горещи вълни.“ Шапиро казва, че в допълнение към антиоксидантите, плодовете и зеленчуците осигуряват фибри и вода, които могат да помогнат за „балансиране на другите ни хормони като инсулин, предотвратявайки скокове на кръвната захар, които изострят горещите вълни“.

9. Морски дарове при горещи вълни

Всяка хапка от вкусна риба тон или шишче от сьомга намалява горещите вълни. Риби като сьомга, риба тон и групър са особено полезни, когато става въпрос за надхитряване на промиването. „Храните, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като риба в студена вода, са наистина важни“, казва Шапиро. „Доказано е, че държат горещите вълни под контрол, тъй като омега-3 намаляват възпалението в тялото“, което може да влоши зачервяването. Стремете се към около 3 до 4 унции. морски дарове (с размерите на тесте карти) два до три пъти седмично.

Още: Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Не сте фен на морски дарове? Няма проблем! Шапиро предлага вместо това да изберете добавка като рибено масло, богато на омега-3. И ако се притеснявате за рибен послевкус, не се притеснявайте. Просто съхранявайте вашата добавка рибено масло в хладилника. Това му помага да премине в червата, преди да започне да се разгражда и абсорбира. Това елиминира риска от привкус на риба или „рибешки оригвания“, които могат да се случат, когато вместо това маслото започне да се разтваря в стомаха ви.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com