Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

23231
Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата
Снимка: iStock/Guliver

Гастроентерологът д-р Шота Каландия споделя, че някои често срещани грешки в храненето на хората могат да имат пагубен ефект върху червата.

Експертът споделя, че в това отношение най-опасна е диетата с липсата на фибри. Лекарят предупреждава: хората, които не консумират достатъчно фибри или диетични фибри, могат да страдат от храносмилателни проблеми и запек. Освен това процесите на храносмилане се влияят зле от недостатъчния прием на вода.

Грешките, които са пагубни за червата

„Фибрите допринасят за образуването на меки изпражнения и поддържането на нормалната функция на стомашно-чревния тракт. А недостатъчният прием на вода може да доведе до дехидратация и затруднения в процеса на храносмилане“, каза експертът.

Лекарят също така определя като опасно пристрастяването към пържени храни и редовната консумация на мазни храни и ястия. Специалистът припомня, че храните с високо съдържание на наситени мазнини и трансмазнини са трудни за храносмилане (което увеличава риска от храносмилателни проблеми), а също така стимулира развитието на възпалителни състояния в чревния тракт - с този навик можете да „спечелите“ хронични заболявания под формата на стомашни язви и улцерозен колит.

Лекар: Това е най-полезният хляб за червата

Освен това, експертът добавя, че навикът да се яде сладко се отразява негативно на работата на целия тракт. В големи количества захарта и бързите въглехидрати могат да нарушат състава на чревната микрофлора, да допринесат за увеличаване на броя на вредните бактерии и да причинят дисбактериоза. Освен това доктор Каландия определя прекомерната консумация на алкохол и кофеин като друга опасна грешка - тези вещества допринасят за появата на възпалителни процеси.

Един от най-сигурните признаци на небалансирана диета е постоянното чувство на глад, което се появява скоро след хранене. Ако ядете достатъчно фибри, те ще ви карат да се чувствате сити за дълго време. Но ако постоянно изпитвате глад, най-вероятно не приемате достатъчно хранителни вещества. Вместо да засищате глада си с мазни храни или леки въглехидрати, изяжте порция боб или купичка сварени броколи.

Едно от най-полезните свойства на фибрите е, че те помагат да се поддържат нивата на холестерола под контрол. Факт е, че диетичните фибри свързват хранителния холестерол в тънките черва и възпрепятстват навлизането му в кръвта. Но ако в диетата ви има твърде малко фибри, кръвоносните ви съдове остават без защита и нивата на холестерола се повишават.

Още: Лекар: Този летен зеленчук е задължителен за възрастните хора - той чисти червата и кръвта

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com