Медиците се научиха да доставят лекарства директно в мозъка

18231
Медиците се научиха да доставят лекарства директно в мозъка

Медиците успяха да преодолеят хематоенцефалната бариера, което отваря ефективен начин за доставка на лекарства непосредствено в мозъчните тъкани. Това ще помогне в лечението на тумори и заболявания на централната нервна система.

Хематоенцефална се нарича физиологична бариера между кръвоносната и централната нервна система. Главната ѝ функция е поддържането на хомеостазата на мозъка – изпълнявайки функция на високоселективен филтър, тя защитава нервната тъкан от циркулиращите в кръвта микроорганизми, токсини, клетъчни и хуморални фактори на имунната система.

Лекарство срещу астма подобрява работата на възрастния мозък

Учени изясниха, че лекарствен препарат, прилаган за лечение на бронхиална астма, допринася за формирането на нови клетки в главния мозъ...

Освен останалото, хематоенцефалната бариера филтрира и лекарствата, което затруднява лечението на много заболявания на мозъка и централната нервна система.

Преодоляването на тази бариера би дало възможност да се доставят химиотерапевтични препарати директно в мозъчните тъкани. Такова откритие са извършили учените от Колумбийския университет.

Същността му се състои в следното: лекарството се въвежда вътрешно заедно с микроскопични въздушни мехурчета. След това протича своеобразна "измама" на хематоенцефалната бариера – с помощта на ултразвук медиците карат мехурчетата да се разширяват и раздуват в необходимите мозъчни участъци.

По такъв начин в бариерната верига се създават отвори – недостатъчно големи, за да навредят на пациента, но достатъчно широки, за да попаднат лекарствата в мозъка. След това мехурчетата, стигайки по кръвоносната система до дробовете, изчезват, а отворите в хематоенцефалната бариера се затварят до 12 часа.

Как се четат мислите и думите от мозъка?

Китайски учени създадоха уред, който умее да разпознава тези букви и думи, за които мислим, когато говорим на глас или за себе си. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com