Медик: Ако сте сънливи в тези часове, може да страдате от това 

2830
Медик: Ако сте сънливи в тези часове, може да страдате от това 
Снимка: iStock

Качественият сън е изключително важен за правилното функциониране на организма. Той дава възможност за регенериране, почивка и възстановяване на енергията след целодневната активност. 
За съжаление някои заболявания могат да влошат качеството му, което води до прогресивна умора, безсъние и сънливост през деня. Кои медицински състояния могат да ни накарат да сме сънливи през цялото време? 

Пациентите със сънна апнея могат да заспят навсякъде

Обструктивната сънна апнея е много често срещана, но за съжаление все още често подценявана. А последиците за здравето ѝ са сериозни - нелекувана, тя удвоява риска от хипертония и сърдечносъдови заболявания. Освен това тя може да бъде причина за хронично безсъние, въпреки липсата на проблеми със съня.

Смята се, че повече от 40 % от пациентите с обструктивна сънна апнея се оплакват от умора и сънливост през деня. Тя може да бъде толкова силна, че внезапното заспиване по време на концерт, гледане на интересен филм или дори по време на разговор е ежедневие за някои пациенти. 

Твърде малко хормони на щитовидната жлеза причиняват безсъние

Хората с болестта на Хашимото, автоимунен тиреоидит, много често изпитват проблеми със съня. В хода на заболяването антителата постепенно увреждат и разрушават клетките, изграждащи щитовидната жлеза, което води до намаляване на нивата на хормоните, произвеждани от жлезата в кръвта. 

Под влияние на все още не напълно изяснени механизми качеството на съня се влошава, неговата продължителност се скъсява и се наблюдават значителни трудности при заспиване. Пациентите често са хронично недоспали, уморени, сънливи и имат проблеми с концентрацията.

10 причини защо винаги се чувстваш уморен

Синдромът на неспокойните крака затруднява заспиването

Синдромът на неспокойните крака е състояние, което се характеризира с усещане за постоянна нужда от движение на краката. То се изостря в моменти на неподвижност, особено при опит за заспиване и по време на сън. 

Хората с този проблем движат крайниците си несъзнателно през нощта, така че на сутринта често се събуждат с болки, недоспали и уморени. Често срещана е и дневната сънливост, която затруднява концентрацията на работното място или по време на ежедневните задължения. 
Понастоящем не е напълно ясно защо някои хора развиват синдрома на неспокойните крака. Известни са обаче няколко рискови фактора, сред които недостиг на желязо, електролитни нарушения, някои заболявания (включително бъбречна недостатъчност, диабет, заболявания на нервната система) или някои лекарства. 

Стресът често върви ръка за ръка с липсата на сън

Хроничният стрес е друг фактор, който може да повлияе на качеството на съня и да допринесе за дневна сънливост. Стресът нарушава редовността на циркадния ритъм и влияе отрицателно върху архитектурата на съня. Той също така допринася за отклонения във функционирането на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек.

Всички тези фактори са причина хронично стресираните хора да имат проблеми със съня, да се събуждат недоспали и сънливи през деня. Разстройствата на съня често се срещат и при хора с депресия, тревожни разстройства или шизофрения.

Пролетна умора: Зодиите, които трябва да внимават

Неврологични заболявания причиняват безсъние

Неврологичните заболявания са по-рядка, но много важна причина за развитие на дневна сънливост. Смята се, че за проблеми със съня съобщават почти половината от пациентите с инсулт и болестта на Паркинсон, около 60% от пациентите с болестта на Хънтингтън и две трети от пациентите с множествена склероза. 

Те могат да се проявят като затруднения в заспиването, безсъние, безсъние, проблеми с концентрацията и сънливост през деня, наред с други симптоми. За облекчаване на тези симптоми е много важно да се лекуват и контролират симптомите на основното заболяване.

Може да сте сънливи след тези лекарства

Някои лекарства също могат да допринесат за проблеми със съня и сънливост през деня. Те включват по-специално:

-    антиалергични лекарства от старо поколение
-    трициклични антидепресанти
-    лекарства от групата на бензодиазепините, използвани за краткосрочно лечение на тревожност 
-    бета-блокери, използвани за лечение на хипертония 
-    някои антиепилептични лекарства

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com