Медитация у дома

4073
Медитация у дома
Снимка: iStock/Guliver

Можем ли да медитираме у дома, когато в забързаното ежедневие почти нямаме свободно време? Може ли да го правим, без да имаме учител? Може ли медитацията в домашни условия да бъде истински ефективна?

Отговорът е един и за трите въпроса - "Да, може". Всичко, от което имате нужда е едното ъгълче в тиха стая, която ще бъде само ваша за 20-ина минути. Дори и 10 минути след събуждане е достатъчно време за да медитирате. 

За това, нека сега разгледаме основните съвети за медитация.

Преодоляване на тревожността чрез медитативни упражнения

Тревожността може да бъде инвалидизиращо състояние, с което не намирате начин да се справите. Тя кара прости ежедневни задачи да изглеж...

1. Избор на удобно време - По своето същество медитацията е време за отмора, за това трябва да се чувствате удобно изцяло. Изберете този диапазон от време, когато знаете че няма да сте обезпокоявани и ще можете напълно да се отпуснете и насладите на изживяването. Подходящи са часовете по изгрев и залез, точно когато природата е в прехода между нощта и деня.

2. Избор на спокойно и тихо място - Също е от голямо значение, както и изборът за удобен час. Спокойната и тиха обстановка ще направят медитацията по-релаксиращо и приятно преживяване.

3. Вашата позиция - Тя също оказва голямо влияние. Седнете удобно, бъдете напълно спокойни. Вратът и раменете трябва да са отпуснати, гръбначният стълб -изправен, а очите - затворени през цялото време. Схващането за позата лотос е абсолютен мит.

4. Празният стомах - За правилното медитиране е добре да поддържате стомаха си сравнително празен. Най-подходящото време е непосредствено преди хранене. Не трябва да насилвате себе си, ако все пак сте много изгладнели. Спазмите на празния стомах ще ви пречат по време на медитацията и дори е възможно през цялото време да мислите само за храна! В такъв случай е добре да го направите два часа след прием на храна.

5. Загрявка - Тя подобрява кръвообращението, премахва безпокойството и предразполага тялото да се почувства леко. Достатъчни са няколко разтягания. Ще получите състояние на стабилност в по-дълъг период от време.

Безсъние посред нощ - ето как да заспите бързо

Внезапното среднощно събуждане може да сполети всеки от нас и причините за това най-често са стрес, преумора и дори преяждане. Тялото ...

6. Дълбоки вдишвания - Направете бавно няколко много дълбоки вдишвания. Това също ще ви помогне за по-дълбока и качествена медитация. Дълбоките вдишвания и издишвания стабилизират ритъма на дишането като цяло и пренася ума в медитативно отпуснато състояние.

7. Усмивката на лицето - Старайте се постоянно да имате на лицето си нежна усмивка. Ще усетите веднага разликата. Тя ще ви държи спокойни и в хармония от преживяното от медитацията.

8. Водена медитация - За начинаещите е чудесна идея. Отпуснете се, затворете очи и следвайте инструкциите. 

Не бързайте да отваряте очите си в края на медитацията. Направете го постепенно и бавно. Отделете малко време да се осъзнаете - себе си и заобикалящата среда. 

Насладете се на деня и усетете свежестта. Медитацията е един мигновен източник на енергия. Само няколко минути от ежедневния ви натоварен трафик, ще ви заредят с положителна енергия за останала част на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com