Microlife – решение за хипертонията като пост-ковид синдром

6498
Microlife – решение за хипертонията като пост-ковид синдром
Снимка: microlife

Между 20% и 40% от преболедувалите коронавирус развиват пост-ковид синдром. Това означава, че дори месеци след преминаването на инфекцията, някои от пациентите продължават да имат оплаквания като задух, болка в мускулите, умора.

Вирусът засяга жизненоважни органи като сърцето, мозъка, белия дроб. Данни на Българския кардиологичен институт пък показват, че над 50% от преболедувалите българи се оплакват от сърдечно-съдови смущения. От над 1000 консултирани пациенти близо 700 са насочени към кардиолог, а 60 от 100 споделят, че имат учестено прескачане на сърцето.

Един от най-изявените пост-ковид симптоми се явява високото кръвно налягане, познато като хипертония. Като причина се отчита, че по време на пандемията се е повишила консумацията на алкохол и вредни храни, за сметка на намалената физическа активност, което повишава кръвното. Друг фактор за високи артериални стойности е взаимодействието на ковид с рецепторите на ангиотензин-конвертиращия ензим и други молекули. А това от своя страна повишава кръвното налягане и води до увеличаване риска от инсулт и инфаркт.

Поради тези причини, хората, прекарали коронавирус и страдащи от хипертония, не трябва да пропускат консултациите с медицински лица и да предприемат мерки с цел справяне с пост-ковид синдромите. Едно от решенията в тази насока дават от швейцарската компания за специализирана медицинска техника – Microlife.

В Деня за борба с хипертонията от Microlife напомнят за важността от домашен мониторинг на кръвното налягане. Фирмата създава и единствената в света доказана клинично технология – AFIB – която открива аритмията предсърдно мъждене, водеща до поява на мозъчен инсулт. Тя е част от кампанията за Деня на хипертонията и съвпада и с мотото на инициативата тази година - „Измери кръвното налягане, контролирай го, живей по-дълго“.

Във тази връзка, през месец май, на промо цена в аптечната мрежа се предлагат апаратите за кръвно BP A6 Plus и BP A3 Plus. Те са с вградена AFIB технология и предлагат надеждност и комфорт при домашния скрининг. Като допълнение към инициативата, Microlife стартираха поредица от видеа със здравословни съвети, а на линка https://zashtitisarceto.microlife.bg/ е достъпна информация за алармиращи сигнали и правилно поведение при сърдечен арест, инсулт и инфаркт.

Освен измерване и следене на кръвното налягане, за поддържане на здравословното състояние след ковид, са важни приемът на витамини, здравословната храна и физическите упражнения. Солта и алкохолът са съюзници на хипертонията, затова приемът им трябва да бъде сведен до минимум.

Физическата активност помага за понижаване на стойностите на кръвното, а много здравни специалисти препоръчват при хора над 45-годишна възраст около 2 часа разходка, тип бързо ходене или леко бягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com