Може ли да поддържаш форма без спорт?

2531
Може ли да поддържаш форма без спорт?
Снимка: iStock/Guliver

В забързаното ежедневие все по-трудно намираме време да спортуваме редовно - особено ако се изисква и пътуването до фитнес зала и по-специално облекло. Но си заслужава усилията, защото редовните упражнения ни правят по-здрави и по-щастливи.

Ако искате да бъдете в по-добра форма едва след няколко седмици, без да ви се налага дори да влезете във фитнес залата, за целта е нужно единствено да направите няколко простички и минимални промени в начина си на живот.

Кои са тези промени?

1. Вървете повече

Може би сте го чували стотици пъти, но може да се запознаете с ползата от ходене с малко статистика:

Чрез мащабно проучване е установено, че тези, които тичат по 1,5 км на ден ще изгорят 112 калории, а хората, които изминат същото разстояние ходейки, изгарят 88 калории. Което показва не голяма разлика! А данните дори показват, че е много по-лесно след тичането да "прегрешите" с някой шоколад, без въобще да се замислите. Тичането изисква подготовка - удобно място, подходящ екип. Далеч по-лесно е ходенето - слезте просто от автобуса две спирки по-рано.

2. Качвайте се винаги по стълбите

Простичко упражнение, но може би не толкова лесно да бъде изпълнено... особено ако живеете на 12-тия етаж... Да, оправдание винаги можем да си намерим, за да влезем в асансьора - носим тежката чанта, имали сме много тежък ден и пр. Но дори и една минутка изкачване по стълби също би ви била от полза.

3. По-често стойте прави

Седенето забавя кръвообращението и метаболизма, защото вашето тяло се намира в неутрална позиция. Дори може да повиши вашето кръвно налягане. Затова, ако сте физически здрави, старайте се да се изправяте по-често. Например в градския транспорт - нищо не ви пречи да постоите, вместо с качването да търсите свободна седалка. За минута стоенето ще изгори 1,36 пъти повече калории, отколкото ако седите. Можете лесно да пресметнете, ако останете прави поне час време повече за деня.

Искате да влезете във форма за лятото? Опитайте с този режим

Пролетта идва, а с нея и желанието на много хора да свалят натрупаните през зимата килограми. Така започва търсенето на подходящ хранит...

4. Седнете на пода, докато гледате телевизия

Точно така, както децата го правят. От модерния комфортен диван едва ли бихте мръднали - със сигурност няма да мръднете и 3-4 часа, докато гледате телевизия. Но, ако през цялото това време седите на пода, постоянно ще ви е неудобно и ще сменяте често позицията си, ще се изтягате и по този начин жизнените системи на организма ще се поддържат активни.

5. Пазаруването превърнете в упражнение

Може би звучи банално, но също е ефективно и доста просто за изпълнение. Изпънете раменете и гърба, повдигнете нагоре главата и гърдите. Не се колебайте да вземете в едната си ръка и по-тежка бутилка с вода или просто да напълните чантите до горе с тежки продукти. Това е и доста добра причина, да загърбите окончателно пазаруването онлайн.

6. Научете се да клякате

4 правила за здравословно отслабване

Ако искаш диетата ти да е успешна, трябва да заложиш на балансирано хранене и физическа активност. С природосъобразен режим може да сва...

В западните държави рядко се налага на хората да клякат. Вероятно на вас също, но е желателно да го правите всеки ден. Клякането помага изключително много на подвижността на глезените и ханша.

Световноизвестният експерт Кели Старлет е на мнение, че човек трябва да задържа тялото си поне 10 минути в клекнала позиция. Ако в началото не сте в състояние на издържите това време, може да започнете с по-малко минути и след това да започнете да увеличавате времето постепенно.

7. Спрете да преминавате през живота си с минимални физически усилия

Престанете да мислите за упражнението като за досадно нещо, изискващо подготовка, преобличане и загряване. Едва ли ще ви се наложи да облечете спортния си екип и да загреете, ако искате да избягате от някой досадник или да повдигнете по стълбите количката с бебето.

Движете се повече и повече и много скоро това ще стане една естествена част от вашето ежедневие, без да ви натоварва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Как да определим, какво е здравословното количество вода, което трябва да пием

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com