Може ли диетата да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер?

5243
Може ли диетата да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер?
Снимка: iStock

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция в света, която засяга десетки милиони хора по света. Тя се характеризира с проблеми с паметта, както и с проблеми с настроението, поведението и езика.

Смята се, че процентът на болестта на Алцхаймер се увеличава в целия свят. В продължение на десетилетия изследователите се опитват да установят точните механизми на болестта на Алцхаймер. Изказани са редица хипотези.

Една от най-последователните е свързана с натрупването на протеин, наречен амилоид. В допълнение към натрупването на амилоид се предполага, че промени в друг протеин (наречен тау) играят роля в патологията на болестта на Алцхаймер. Други потенциални основни фактори за появата на болестта на Алцхаймер са възпалението на мозъка, метаболитните дисфункции, съдовите проблеми и проблемите с функцията на невротрансмитерните системи като ацетилхолина.

Лекар: Ако видите тези симптоми, те може да са ранен признак на Алцхаймер

КАКВО ОБЩО ИМА ДИЕТАТА С БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР?

На основно ниво мозъкът ни е изграден от градивни елементи, които идват от нашата диета. Освен това диетата оказва влияние върху чревния микробиом, имунната система, метаболитното ни здраве и други ключови системи, които влияят на мозъка. 

Забележително е, че при прегледа на всички пътища, свързани с проблеми в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер, всички те са свързани по някакъв начин с диетата. Това, разбира се, не означава, че диетата е единственият фактор, определящ риска от заболяване, а по-скоро, че нашият избор на хранителен режим може да въздейства върху множество части от по-големия пъзел на това сложно заболяване.

Когато става въпрос за конкретни диети, които могат да имат положителна роля в превенцията на болестта на Алцхаймер, изследователите са установили, че средиземноморската диета и диетата MIND са на първо място в списъка. Тези две диети могат да помогнат за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, както и да подобрят здравето на мозъка през целия живот.

Пробив: Нов кръвен тест може да установи Алцхаймер

КАКВО ПОКАЗВАТ НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ?

В проучване, публикувано през март 2023 г., учените изследват мозъците на около 600 души, починали средно на 91-годишна възраст. Всички тези хора са били подложени на оценка на хранителния режим през годините преди смъртта си. При прегледа на мозъците учените са търсили маркери за болестта на Алцхаймер, включително тау протеинови заплитания, амилоидни плаки и свързани с тях промени.

След това те сравняват тези резултати с хранителните режими, които хората са посочили приживе. Изследователите стигат до заключението, че при хората, които се придържат към MIND или средиземноморския модел на хранене, мозъчните маркери на болестта на Алцхаймер са по-малко, дори след като се контролират отчетените физически упражнения и тютюнопушене.

Болестта на Алцхаймер - какво я предизвиква

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА?

Засега няма установено ефективно лечение на болестта на Алцхаймер. Въпреки че всяка година се появяват нови медикаменти, които могат да забавят или обърнат хода на болестта, реалният напредък в предоставянето на научнообосновани фармацевтични продукти за обръщане на хода на болестта е малък или никакъв.

Съществуват някои данни, че интервенциите в начина на живот (най-вече физическите упражнения) могат да имат полза в ранните етапи на заболяванията, както и някои много ограничени данни, че някои модели на хранене (напр. кето) могат да бъдат ценни.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com