На кой ден започва да действа антибиотикът?

242644
На кой ден започва да действа антибиотикът?
Снимка: Getty Images/Guliver

Заболяванията, причинени от патогенни бактерии, се лекуват с прием на антибиотици. Лечението и контролът върху редица болести и състояния в медицината са немислими без приложение на антибиотици. След откритието им е предотвратена кончината на милиони хора и намалена смъртността в световен мащаб. Полезно е да знаем, че те са ефективни само при бактериална инфекция и нямат отношение към вирусните заболявания. Чрез инхибиране на активността и растежа на бактериите подпомагат оздравяването.

Видове антибиотици

Лекарят на годината обясни особеност при приема на антибиотик заради COVID-19

Азитромицинът се приема на гладно – 30-40 минути, дори час преди хранене, противно на всичко, което сме учили за антибиотиците. В...

Появяват се системно нови поколения антибиотици, които са по-добри от предходните, по-пречистени, с по-малко и по-леки странични ефекти. Най-общо антибиотиците се делят на такива с тесен и такива с широк спектър на действие. В най-добрия случай причинителят е известен и се прилага антибиотик с тесен спектър на действие, насочен специално към конкретния причинител. В идеалния вариант предписването на антибиотик се основава на извършена антибиограма при изолиране на бактерии от урокултура, хемокултура, копрокултура от посявка на гърлен/назален/вагинален и т.н. секрет. Изследва се чувствителността към антибиотици на съответния бактериален щам и се предписва този медикамет, който е показал най-добро действие спрямо откритите бактерии. Пациенти, на които приеманите антибиотиците не действат, задължително се нуждаят от антибиограма, тъй като се подозира резистентност – тоест нечувствителност на бактерията към приемания от лекуваното лице антибиотик, което обрича лечението на неуспех и не води до подобряване на състоянието. Ако приемате антибиотици и не отбелязвате подобрение, обърнете се към лекуващия ви лекар за назначаване на това изследване. Кога обаче трябва да усетите подобрение?

Кога започват да действат антибиотиците?

Ако е назначен точният антибиотик, позитивният терапевтичен ефект от приема на лекарството трябва да се почувства от пациента до 3 дни, а самият антибиотик започва да действа от момента на попадането му в организма. В случай, че не се наблюдава подобрение до третия ден от приема, следва да се извършат допълнителни изследвания, както и антибиограма, за да се открие правилното лечение.

Върху скоростта на действието на антибиотика оказват влияние и възрастта, тежестта на заболяването, състоянието на имунната система на пациента. По правило млади пациенти с по-леко протичащи заболявания и силна имунна система се повлияват много по-лесно и по-рано от приема на антибиотици. Скоростта на действие и появата на първи признаци на подобрение зависи и от самото заболяване. При бронхит обикновено е нужен около ден, при ангина – 2-3 дни. Болката и кашлицата могат да останат, но понижаването на температурата е сигурен признак, че антибиотикът действа. Това трябва да следите – движението на температурата и нейното нормализиране без средства за понижаването ѝ.

Изследване: Медът е по-ефективен от антибиотиците при детска кашлица

Медът ефективно намалява кашлицата при деца, установява ново проучване, проведено от Оксфордския университет. То подкрепя всички съвети...

При липса на позитивен отговор от страна на пациента и подобряване на състоянието до 3 дни приемът на съответния антибиотик е безполезен и дори опасен. Необходимо е да бъде сменен с друг, подходящ за конкретния пациент и бактериалната му инфекция. Ако почувствате подобрение, не преустановявайте лечението. Важно е да го продължите толкова дълго, колкото ви е предписан от лекуващия лекар. В противен случай създавате опасност от развитие на резистентност, което е опасно, тъй като води до неефективност на антибиотици при вас при прилагането им в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Лекар: Всички правим тези грешки, но те са пагубни за червата

Какво е вредно да се яде на закуска?

НЕ само артрит: Болките в краката над 60 години може да издават това заболяване

Кардиолог: Това е най-добрата риба за сърцето

Започнете сега, за да имате сърце на 30-годишен, когато сте на 60

Изследователи: Две трети от жените бъркат признак за рак на яйчниците с подуване на корема

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com