Най-добрата диета за имунитета - учени разкриха коя е тя

3475
Най-добрата диета за имунитета - учени разкриха коя е тя
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Нашият имунитет е в пряка зависимост от диетата и начина ни на живот. Диетата е хрнителен режим, който се подбира за конкретни цели и задачи, поставени от пациента и лекаря. Например, за да отслабнете или, обратно, да наддадете на телесно тегло, са необходими различни видове хранене. Същото се случва, когато е необходимо да се нормализират или засилят определени функции на организма като имунитета.

Най-добрата диета за имунната система

Група учени от Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ провеждат изследване с цел определяне бна оптималната диета за укрепване на човешката имунна система. Тъй като има два вида имунитет - вроден и адаптивен, изследователите са изследвали два вида хранителни режими.

Лекар: Това са най-добрите зимни напитки за железен имунитет

В крайна сметка изследователите се спират на веганска диета, която се характеризира с пълна липса на животински продукти, както и кетогенна диета с преобладаване на мазнини в нея.

За участие в експеримента са поканени 20 доброволци, различни по етнически произход, пол, възраст и тегло. Те са били разделени на две кохорти - в съответствие с диетата, която е трябвало да спазват в продължение на половин месец.

Първата група се е придържала към веганска диета и получава до 10% мазнини и 75% въглехидрати с храна всеки ден. Участниците в проучването от втората кохорта са спазвали кето диета, като консумират 76% мазнини и 10% въглехидрати.

След като анализират проби от изпражнения и урина от субектите, учените са оценили биохимичните, клетъчните, метаболитните и имунните реакции на тялото и също така са проследили промените в техния микробиом. В резултат на това се оказа, че и двете диети предизвикват значителни метаморфози в тялото.

Учените стигат до извода, че веганският режим активира механизми, засягащи вродената имунна система, включително модулиране на антивирусните реакции. А кетогенният режим значително засилва биохимичните и клетъчните процеси, свързани с адаптивния имунитет.

По-специално, той подобрява способността на лимфоцитите да противодействат на цитотоксичните увреждащи ефекти върху тялото. Учените описват хода на експеримента в статия, публикувана в Nature Medicine.

Ползи и ограничения, свързани с кето диетата

Консумацията на мазнини намалява апетита и нуждата от сладкиши и тук има пряк модел: колкото по-малко са вредните въглехидратни закуски, толкова по-ниско е теглото. По този начин концепцията на кето диетата е подобна на метода на периодично гладуване.

Въпреки всеобхватните предимства все още съществуват някои ограничения. Кетогенният хранителен режим не се препоръчва при:

  • диабет тип 1 и 2 и неконтролирани високи нива на кръвната захар;
  • наследствени заболявания на метаболизма на мастните киселини;
  • тежки нарушения на метаболизма на мазнините (дислипидемия) или приемане на лекарства, които влияят на метаболизма на мазнините;
  • предишни остри сърдечно-съдови заболявания;
  • уролитиаза;
  • панкреатит;
  • чернодробна недостатъчност;

В първите дни от спазването на кето хранителния режим може да се появи слабост и умора: главоболие, намалена физическа активност и концентрация. Тези симптоми са свързани с адаптацията на тялото при преминаване от въглехидратен тип диета към такава с мазни храни. По правило те продължават само няколко дни, след което изчезват.

Този зеленчук вдига калция в кръвта - яжте го 1 път седмично за железен имунитет

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com