Нарушения на равновесието - за какви болести алармира?

12271
Нарушения на равновесието - за какви болести алармира?
Снимка: Pexels

Ако се чувствате несигурни, замаяни или ви се гади, а когато затворите очи, сякаш се люлеете, може да страдате от нарушение на равновесието

Трябва да знаете, че за поддържането на равновесието са отговорни няколко елемента: сетивните органи, особено блуждаещият нерв, разположен във вътрешното ухо, рецепторите, разположени в мускулите, и централната нервна система. 

Следователно проблемите с равновесието могат да са резултат от нарушения, засягащи нервната система, от нарушения на кръвообращението или от невродегенеративни заболявания. Не подценявайте симптомите си - нарушенията на равновесието могат да са сигнал за инсулт или мозъчен тумор.

Нарушения на равновесието - причини

Нарушенията на равновесието засягат предимно възрастните; при децата и юношите те се срещат много по-рядко. Те могат да имат неврологичен произход, което означава, че често се срещат при хора с болестта на Паркинсон, множествена склероза и пациенти, претърпели травми на главата. Хората, страдащи от невроза и други психогенни състояния, също са изложени на риск от нарушения на равновесието. 

Други причини за нарушаване на равновесието са електролитните нарушения, ставните заболявания, употребата на някои лекарства, офталмологичните проблеми и сърдечносъдовите заболявания. 

Пациентите, страдащи от вагусови разстройства, обикновено изпитват гадене, шум в ушите и желание за повръщане, в допълнение към нарушенията на равновесието. Заболяванията на вагуса могат да включват болестта на Маниер, която включва натрупване на течност във вагуса.

От друга страна, кардиологичните причини за дисбаланс включват аритмия, атеросклероза или сърдечна недостатъчност. 

Усещането за "въртене в главата" може да се появи и при жени в менопауза, хора с ниски нива на кръвната захар, хипертония и хипотония, възпаление на вестибуларния нерв, след мозъчен инфаркт или при тумор на VII нерв.

Как се проявяват нарушенията на равновесието?

Класическото замайване и нарушаване на равновесието се свързват с колеблива походка, гадене и дори повръщане. Ако нарушението на равновесието възникне заедно с припадък, кожата на пациента обикновено започва да бледнее, той започва да се поти обилно, освен това се случва да получи така наречените "тъмни кръгове пред очите".  При някои дисбалансът се съчетава със загуба на контрол над крайниците.

Диагностика на нарушенията на равновесието

Пациентите, страдащи от нарушения на равновесието, обикновено се обръщат на първо място към личния си лекар. Той е този, който решава към кой специалист да ги насочи. 
Този специалист може да се окаже невролог, който, след като снеме подробна анамнеза и извърши физикален преглед, най-вероятно ще назначи образни изследвания. 
По време на посещението неврологът вероятно ще ви провери и за нистагъм, а може да извърши и теста на Ромберг, който се използва за оценка на равновесието без визуална информация.

Преди да посетите лекаря си, е добре да направите следните изследвания: TSH, нива на глюкоза, урея, калий и натрий, както и основна кръвна картина.

Лечение на дисбаланса

За да приложи правилното лечение, лекарят трябва да установи кое заболяване е отговорно за дисбаланса. 

Ако се окаже, че в основата на проблема е прекаран инсулт, се препоръчва рехабилитация след инсулт. Ако за досадните симптоми е отговорно невродегенеративно заболяване (напр. болест на Паркинсон), обикновено се използват медикаменти за забавяне на скоростта. 

Ако в основата на дисбаланса стои невроза или друго психогенно разстройство, лечението се осигурява от психиатър и терапевт. Доказано е, че лекарства, които променят функцията на имунната система, са ефективни при лечението на множествена склероза. 

За да разберете дали имате дисбаланс, можете да опитате да преглъщате, да клякате на пръсти или да стоите на един крак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com