Нефрогенен диабет инсипидус - по какво се различава от централния тип?

4066
Нефрогенен диабет инсипидус - по какво се различава от централния тип?
Снимка: iStock

Нефрогенният диабет инсипидус (НДИ) и централният диабет инсипидус са две различни заболявания, които засягат водния баланс в организма, по-конкретно свързани с регулирането на производството на урина. Въпреки че и двете състояния имат общ симптом на прекомерна жажда и повишено отделяне на урина, те се различават по основните си причини и механизми.

Нефрогенният диабет инсипидус се характеризира предимно с неспособността на бъбреците да реагират на антидиуретичния хормон (АДХ), известен също като вазопресин. АДХ е хормон, произвеждан от хипоталамуса и освобождаван от хипофизата, който играе решаваща роля в регулирането на реабсорбцията на вода в бъбреците. При индивиди с НДИ бъбречните тубули не реагират адекватно на АДХ, което води до отделяне на големи количества разредена урина. Тази резистентност може да бъде придобита или вродена, като вродените случаи често са свързани с генетични мутации, засягащи вазопресиновите рецептори или каналите на аквапорин-2 в бъбреците.

Учени: Това е ядката, която намалява риска от диабет

От друга страна, централният диабет инсипидус е резултат от недостиг или нарушена секреция на ADH. При това състояние хипоталамусът или хипофизната жлеза не са в състояние да произвеждат или освобождават достатъчни количества АДХ, което нарушава нормалната обратна връзка, регулираща водния баланс.

Без достатъчно ADH бъбреците не са в състояние да реабсорбират ефективно вода, което води до отделяне на големи количества разредена урина. Централният диабет инсипидус може да бъде причинен от различни фактори, включително травми, тумори, инфекции или, по-рядко, вродени дефекти.

Едно от основните разграничения между двата вида се състои в мястото на дисфункцията - нефрогенният диабет инсипидус включва неспособността на бъбреците да реагират на АДХ, докато централният диабет инсипидус включва недостиг или нарушено освобождаване на ADH от хипоталамуса или хипофизата. Клинично и двете състояния се проявяват със сходни симптоми, като полиурия (прекомерно отделяне на урина) и полидипсия (прекомерна жажда), което прави диференциалната диагноза решаваща за ефективното лечение.

6 неочевидни симптома на диабет - обърнете внимание на кожата и настроението си

Подходите за лечение на НДИ и централния диабет инсипидус се различават поради различната им етиология. При централния диабет инсипидус може да се прилага синтетичен АДХ (дезмопресин), за да се замени дефицитът на хормона и да се възстанови водният баланс. Това лечение обаче е неефективно при нефрогенния диабет инсипидус, тъй като основният проблем се крие в неспособността на бъбреците да реагират на АДХ.

Лечението на НДИ често включва отстраняване на основната причина, ако е възможно, и може да включва промени в диетата, тиазидни диуретици или нестероидни противовъзпалителни средства за засилване на отговора на бъбреците към АДХ.

Въпреки че и нефрогенният, и централният диабет инсипидус се проявяват като прекомерна жажда и повишено отделяне на урина, техните различни механизми и места на дисфункция налагат различни подходи към диагностиката и лечението. Разбирането на тези разлики е от решаващо значение за здравните специалисти, за да могат да осигурят целенасочени и ефективни интервенции за хората с тези редки, но въздействащи нарушения.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com