Необичайни симптоми на проблеми с жлъчния мехур

5347
Необичайни симптоми на проблеми с жлъчния мехур
Снимка: iStock

Жлъчен мехур е разговорният термин за жлъчния мехур, който се намира в непосредствена близост до черния дроб. Този орган е отговорен за съхранението на жлъчката и участва в храносмилателните процеси. За съжаление, в резултат на лоши хранителни навици, той е изложен на много заболявания. Те могат да дадат неспецифични симптоми, особено като се има предвид, че често се проявяват едновременно с инсулинова резистентност или хиперхолестеролемия. Научете симптомите на заболяванията на жлъчния мехур и предотвратете опасните усложнения.

Какво представлява жлъчният мехур и какви са неговите функции?

Жлъчният мехур е важен орган, разположен в непосредствена близост до черния дроб и е част от жлъчните пътища. Основната му функция е да съхранява жлъчката, произвеждана от черния дроб. Този секрет е отговорен главно за храносмилането на мазнините. Черният дроб я произвежда само с прекъсвания, затова жлъчният мехур я изпраща към дванадесетопръстника, когато получи сигнал, че е консумирана храна. Между другото, мастноразтворимите витамини се абсорбират в организма.

Забравете за тези храни - вредни са за жлъчката

Заболявания на жлъчния мехур и техните причини

Най-често срещаното заболяване на жлъчните пътища са камъните в жлъчката. Обикновено то се причинява от нездравословна диета с високо съдържание на мазнини и прости захари и ниско съдържание на фибри или лецитин (полезни мастни киселини). В резултат на това в жлъчните пътища и жлъчния мехур се натрупват холестеролови отлагания, които с течение на времето се превръщат в т.нар. жлъчни камъни. Те затрудняват или напълно блокират изтичането на жлъчката от жлъчния мехур. Генетичната предразположеност, ограничителните диети за отслабване и гладуването също благоприятстват образуването на камъни в жлъчката. Внезапната загуба на тегло и нередовното хранене нарушават работата на жлъчния мехур и благоприятстват образуването на отлагания. 

Жлъчните камъни в жлъчния мехур могат да предизвикат и възпаление на жлъчния мехур. Лигавицата на жлъчния мехур се раздразва. Заболяването може да има остро протичане. Трябва да се знае, че нарушенията в жлъчния мехур много често се срещат заедно с инсулинова резистентност, захарен диабет или хиперхолестеролемия и атеросклероза. Те най-често се дължат на затлъстяване, неправилно хранене, липса на физическа активност, но също така и на метаболитни и хормонални нарушения.

Това са най-добрите храни за здрава жлъчка, яжте поне 2 от тях всеки ден

Симптоми на проблеми с жлъчния мехур

Холелитиазата дълго време не предизвиква характерни симптоми. Когато обаче оттичането на жлъчката става все по-трудно, се появяват симптоми, които е трудно да бъдат пропуснати. Те включват т.нар. триада на Шарко: силна коремна болка, повишена температура и механична жълтеница (пожълтяване на кожата, бялото на очите, по-тъмен цвят на урината).

Те са придружени от гадене, повръщане и липса на апетит. Полезно е обаче да се познават атипичните симптоми на холелитиазата, които могат да се появят преди заболяването да е достигнало напреднал стадий. Те могат да включват болка между лопатките, излъчваща се към черния дроб, горчив вкус в устата и сухота в гърлото и тъмни кръгове под очите. Пациентите се оплакват и от храносмилателни оплаквания след тежки ястия, но и от сладкиши като шоколад (дори в малки количества).  

Диагностика и лечение на заболявания на жлъчния мехур

Диагнозата на заболяванията на жлъчния мехур се основава предимно на ултразвуково изследване на корема. Лечението се състои в прием на болкоуспокояващи и деконгестанти. В случай на напреднало заболяване се налага отстраняване на жлъчния мехур (понастоящем се използва лапароскопски метод).

От съществено значение е и лесносмилаемата диета, богата на фибри (пълнозърнест хляб и макаронени изделия, трици), зеленчуци (с изключение на бобовите растения) и плодове (избягвайте неузрелите и кисели плодове). Пържените храни и храните, богати на прости захари, силното кафе и чай, както и алкохолът, трябва да бъдат изключени. Мазните сирена или рибата трябва да бъдат ограничени.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com