Невидимият враг на очите - как да се предпазим?

3461
Невидимият враг на очите - как да се предпазим?
Снимка: optigroup.bg

Българите сме практични и спестовни хора, но понякога сякаш имаме неблагоразумието да спестим от най-важното – здравето ни. Ежедневно очите и кожата ни са подложени на невидимата заплаха от УВ-лъчението, но обичайно се сещаме да ги защитим през лятото и да вземем слънчеви очила в хубав и ясен ден. Не си даваме сметка, че това е истински бич, като специално очите ни са единственият „вътрешен“ орган, изложен на пряка ултравиолетова радиация.

И докато на плажа страхът от изгаряне лесно мотивира повечето хора да си вземат слънцезащитен крем с добър фактор, много често сме склонни да подценим покупката на качествени очила. Вредите от това решение са много – като започнем от възпаление на роговицата, минем през ускорено развитие на катаракта и стигнем до доброкачествен растеж на конюнктивита.

Не, не е възможно да прекараме живота си в тъмна стая. Не е и възможно обаче да предпазим очите си и кожата около тях с евтини очила, които не ни пазят, обаче ни отиват и стоят добре за селфи.

Възможностите обаче идват при професионалистите. Тази година една от най-добрите възможности на пазара е изцяло новия подход на Zeiss с прозрачни стъкла и UV Protect технология. Елитната немска компания е разработила безалтернативрен продукт, който без да има тъмно покритие, успява да ни осигури UV защита от лъчи до 400nm, което е и възможно най-доброто за очите ни според медицината.

Около 40% от УВ радиацията през деня е с дължина на вълните между 380 и 400 nm. При тази дължина вълните навлизат по-дълбоко в тъканите и това значително увеличава риска от рак. Между 5% и 10% от случайте на рак на кожата засягат и клепачите, тъй като те са подложени непрестанно на УВ лъчение. Затова лещите с УВ защита са ключови в запазването здравето на очите ни.

Истинската практичност изисква от нас да инвестираме повече в зрението си, защото в дългосрочен план, то ще ни се оптлати многократно. И говорейки за дългорсочност трябва да вземе под особено внимание децата. Повечето хора получават 80% от UV радиацията преди да са навършили 18 години, а детската кожа също е много по-тънка и по-чувствителна. Струва си да проверите техните диоптрични или слънчеви очила с UV-тестер и да преминете към оригинални стъкла с UV защита от 400nm.

Когато дойде моментът за избор на защита, нашият персонален съвет е да се доверите на професионалистите. Тези, които поставят новите стандарти в защитата на очите ви и тези, които най-успешно постигат баланс между естетика и здраве.

Пoвече информация може да намерите ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com