Нови методи и технологии в неврохирургията повишават безопасността за пациентите

3220
Нови методи и технологии в неврохирургията повишават безопасността за пациентите
Снимка: „Медикъл Караджъ“:

„В наши дни, познанията в областта на неврохирургията се удвояват почти на всеки 3 години“, твърди един от най-търсените неврохирурзи в Турция, доц. Зафер Оркун Токташ. Доц. Токташ лекува хора от цял свят, включително и над 100 български пациенти през последните години. В пъти повече са хората, потърсили го за консултация или второ мнение. Сред тях са основно пациенти с тумори на мозъка и гръбначния стълб, вродени аномалии, спина бифида и такива, които се нуждаят от операции за корекция на гръбначна, лумбална или цервикална херния.

На 7 и 8 февруари 2020 г. топ специалистът отново ще проведе безплатни консултации в София за български пациенти. Той ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината.

Въглехидратите - всичко, което трябва да знаем за тях

Въглехидратите са захарите, нишестетата и фибрите, които се намират в плодовете, зърнените храни, зеленчуците и млечните продукти. Мака...

Сред най-запомнящите се случаи на български пациенти доц. Токташ посочва историята на 55-годишна жена, обърнала се към него за операция, с поставена диагноза лумбална херния и силни болки, заради които не можела да върви. След неврологичен преглед обаче специалистът се усъмнил в находките и отказал операция за дискова херния. Вместо това препоръчал ЯМР-изследване на гръбначния стълб, защото до момента жената имала направено образно изследване само в областта на кръста. Ядрено-магнитният резонанс показал наличието на тумор в спиналния канал. Първоначално пациентката и цялото й семейство били шокирани от новата диагноза. Но незабавна микрохирургична операция, проведена с добра подготовка и съвременни технологии, позволила туморът да бъде отстранен изцяло. Още след изписването от болницата, вместо да се прибере у дома, жената останала със семейството си на почивка край морския бряг, за да отпразнуват успеха. Днес тя върви без проблеми и води обичайния си живот, посочва неврохирургът.

Всичко това става възможно благодарение на нововъведенията в областта на неврохирургията, които позволяват на съвременните клиники да се възползват от модерни технологии и методи, работещи в полза на техните пациенти, посочва доц. Зафер Оркун Токташ. Сред последните новости е например радиохирургията с Гама нож Icon – едно от най-новите и най-скъпи устройства, което се използва за безкръвно лечение на мозъчни тумори и артериовенозни малформации, и в много случаи предотвратява необходимостта от отворена операция при дълбоко разположени мозъчни лезии. Интраоперативното мозъчно картографиране позволява предпазването на важни участъци от мозъчната кора по време на операция и съответно запазването на жизненоважни функции. Система за мониториране помага за елиминиране на риска от парализа при комплексни гръбначни операции. Мозъчна и гръбначна навигация дава възможност на хирурга да начертае маршрута по време на мозъчна операция и дава 3D изображение на дълбоко разположените мозъчни структури. Интраоперативният ултразвук позволява разграничаване на туморните от мозъчните тъкани и дава информация в реално време. ЯМР-трактографията показва връзките между тумора и невралните структури преди хирургична намеса, което дава възможност на неврохирурга да определи възможно най-безопасния хирургичен маршрут. 4D ЯМР ангиографията представлява неинвазивен метод и в много случаи замества конвенционалната ангиография.

„Всички тези нови методи и технологии работят заедно в ръцете на нашия опитен екип. Индивидуалният подход, разработен за всеки конкретен пациент, изисква много усилия, но гарантира висока степен на безопасност и успеваемост по най-съвременни стандарти“, твърди доц. Токташ.

Доц. Зафер Оркун Токташ е автор е на редица научни материали в областта на гръбначно-мозъчните заболявания и един от най-авторитетните специалисти в южната ни съседка за лечение на мозъчни и гръбначни тумори, дискови хернии, сколиоза и гръбначни деформации. През 2014 г. е участвал в научно-изследователски дейности в Харвардския университет. Към момента преподава в Медицинския факултет на Бахчешехирския университет и приема пациенти в болници „Медикъл Парк Пендик“ и „Медикъл Парк Гьозтепе“.

Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата

Всеки втори акт в болниците у нас е за пари под масата. Това става ясно от справка за миналата година на здравния ДАНС, както е популяр...

Пациентите, които желаят да се възползват от възможността за безплатна консултация с доц. Зафер Оркун Токташ на 7-8 февруари в София, трябва да се запишат предварително на тел. 0878 50 09 40 или 0879 977 402, както и да предоставят медицинските документи, с които разполагат до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com