X
 
 

Ново изследване показва кои храни пряко влияят на рака на простата

4604 0
Ново изследване показва кои храни пряко влияят на рака на простата
Снимка: iStock/Guliver
Специалисти от Медицинския изследователски център на Университета Макгил са открили пряка връзка между храненето и развитието на рак на простатата, пише сп. MedicalXpress, предаде БГНЕС.

Съгласно информацията, екип от учени е открил, че консумацията на наситени мазнини причинява "препрограмиране" на клетките, допринасяйки за прогресията на рака. В същото време намаляването на техния дял в диетата забавя развитието на рак на простатата, особено в началната му фаза.

Разработен е улеснен тест за диагностициране на рак на простатата

Британски учени са разработили тест, който позволява чрез анализ на урината в домашни условия да се проведе ранна диагностика на рак на...

Авторите на изследването стигат до заключението, че консумацията на наситени мазнини имитира свръхпроявата на MYC онкоген и по този начин ускорява развитието на рака на простатата.

Учените изследвали диетата на 319 пациенти и тяхната MYC генна експресия и установили, че тези, които съобщават за високи нива на прием на наситени мазнини, са четири пъти по-склонни да умрат от рак на простатата, отколкото тези, които предпочитат по-малко мазни храни.

"При пациенти с рак на простатата простатната жлеза съдържа както туморни клетки, така и здрави клетки. Ние доказахме, че консумацията на наситени мазнини влияе върху транскрипционните фактори само на туморната тъкан", обясни д-р Дейвид Лабе, един от авторите на изследването.

Според учените, резултатите от изследването могат да бъдат приложени при разработването на специални диети за онкоболни.

Българин на Еверест - при -40 градуса, за да помогне срещу коварна болест

Беше ужасен вятър, не очаквах да е толкова ветровито. Като стигнахме върха, беше – 37 градуса по Целзий, после стана – 40. ...

Наситените мазнини се намират в най-големи количества в червените меса, млечните продукти, палмовото и кокосово масла.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално