Ново проучване: Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете бадеми

19291
Ново проучване: Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете бадеми
Снимка: iStock/Guliver

Ново революционно проучване разкри истината за това дали можете да ядете бадеми всеки ден и какво ще се случи с тялото ви.

Ползи от бадемовите ядки

Проучване на Университета на Южна Австралия опровергава популярното схващане, че хората, които отслабват, трябва да избягват да ядат коментираната ядка. Те доказват, че можете да я консумирате без притеснение и пак да отслабнете, като едновременно с това се радвате на по-добро здраве на сърцето.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете бадеми

В най-мащабното по рода си проучване изследователите установиха, че включването на коментираната ядка в калорийно ограничена диета не само помага на хората да отслабнат, но също така подобрява кардиометаболитното здраве, пише изданието Scitechdaily.

Изследвайки ефектите от калорийно ограничените диети, допълнени с бадемови ядки или богати на въглехидрати закуски, изследователите установиха, че и двете диети успешно намаляват телесното тегло с около 7 кг.

Изследователят от UniSA д-р Шарая Картър споделя, че проучването показва как ядките могат да поддържат здравословна диета за управление на теглото и кардиометаболично здраве.

"Ядките, включително коментираните, са страхотна закуска. Те са богати на протеини, фибри, витамини и минерали, но също така са с високо съдържание на мазнини, което може да бъде свързано с наддаване на тегло", обяснява д-р Картър.

Той отбелязва още, че те съдържат ненаситени или така наречените здравословни мазнини, които могат да подобрят нивата на холестерола в кръвта, да облекчат възпалението и да подобрят здравето на сърцето.

Картър каза, че както диетите с ядки, така и диетите без ядки са довели до приблизително 9,3% намаление на телесното тегло по време на проучването. Въпреки това диетите, допълнени с бадемови ядки, също показват значителни промени, които могат да доведат до подобрено кардиометаболично здраве в дългосрочен план.

„Освен това тази храна има допълнителното предимство, че ви кара да се чувствате сити по-дълго, което винаги е плюс, когато се опитвате да контролирате теглото си“, отбелязва експертът.

Както отбелязва изданието, тези резултати още веднъж доказват, че диетолозите могат да препоръчват бадемови ядки като част от балансирана диета за отслабване.

Учените отдавна обръщат внимание на проблема със затлъстяването и призовават борбата с него да се осъществява по всякакъв възможен начин. В същото време преди две години проучване на Световната банка отбелязва, че увеличаването на броя на хората със затлъстяване има отрицателно въздействие върху световната икономика, човешкото здраве и общото благосъстояние. Световната банка изчислява, че повече от два милиарда души са с наднормено тегло или затлъстяване.

Oще: Страничните ефекти от бадемите, за които не предполагате

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com