Образува ли сладкото кариеси?

1049
Образува ли сладкото кариеси?
Снимка: pixabay.com

Сладкото и плодовото сладко е популярно допълнение към трапезата за закуска и закуските по целия свят. Макар че безспорно е вкусна, възниква въпросът: увеличава ли вероятността от кариес на зъбите?

Основният проблем, свързан със сладкото и потенциалната му връзка с кариеса, се крие в съдържанието на захар. Повечето традиционни конфитюри са пълни със захари, както естествени, така и добавени. Захарта служи като хранителна среда за бактериите в устата, особено за Streptococcus mutans - бактерия, известна с ролята си в образуването на зъбни кариеси. Когато се консумира захар, тези бактерии произвеждат киселини, които могат да разрушат зъбния емайл и с течение на времето да доведат до появата на кариеси.

Важно е обаче да се прави разлика между естествените захари, съдържащи се в плодовете, и добавените захари. Естествените захари, които се съдържат в плодовете, са придружени от фибри, вода и различни хранителни вещества, които могат да помогнат за неутрализиране на отрицателното въздействие на захарта върху здравето на зъбите. От друга страна, някои конфитюри, продавани в търговската мрежа, могат да съдържат добавени захари, консерванти и други съставки, които могат да допринесат за появата на кариес.

Още: Основни причини за кариеси в много ранна детска възраст (ВИДЕО)

За да намалите потенциалната вреда за зъбите си, помислете дали да не изберете конфитюри с по-ниско съдържание на добавена захар или дори да си приготвите домашни конфитюри с минимално количество захар. Освен това практикуването на добра орална хигиена, като редовно миене на зъбите с четка, конец за зъби и стоматологични прегледи, може значително да намали риска от кариес.

Освен това изборът на конфитюри, направени с алтернативни подсладители или естествени заместители на захарта, може да бъде разумен избор за тези, които се грижат за здравето на зъбите. Някои плодови мармалади се подслаждат със съставки като стевия или ксилитол, които е по-малко вероятно да допринесат за появата на кариес в сравнение с традиционните захари.

Въпреки че сладкото, особено това с добавени захари, може да допринесе за появата на кариес, ключът се крие в умереността и разумната консумация. Изборът на конфитюри с по-ниско съдържание на захар, приготвянето на домашни варианти и включването на добри практики за устна хигиена в ежедневието ви могат да помогнат за постигането на баланс между насладата от сладкото сладко и поддържането на здравето на зъбите. Както при много други неща в храненето, въпросът е да се прави информиран избор и да се внимава за цялостните хранителни навици, за да се насърчи както устната кухина, така и общото благополучие.

Източник: Bloorwestsmiles

Още: Митове и факти за кариеса: Как да поддържате зъбите си здрави?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com