Опасно ли да имаме нисък пулс и какво да предприемем

44906
Опасно ли да имаме нисък пулс и какво да предприемем
Снимка: George Ion / Pixabay

Знаете ли всъщност какво точно представлява пулсът? Той е предизвикан от туптенето в артериите, предизвикано от контракциите на лявата камера на сърцето. Пулсът има постоянно променящи се стойности, които могат да зависят от много фактори. 

Например пулсът ни е по-ускорен, когато ядем, стресирани сме или спортуваме. Когато сме в състояние на покой обаче или спим, то тялото работи по-бавно и пулсът ни е по-нисък. 

Според кардиолозите пулсът е в нормални стойности, когато е в диапазон от 60-100 удара в минута за възрастните. Но когато тези стойности са по-малки от 60, се наблюдава брадикардия или нисък пулс.

Ускорен пулс – кога е опасно

Защо брадикардията е опасна?

Ниският пулс не винаги е задължително да означава някакъв здравословен проблем. Дори се наблюдава при хора, които са активно спортуващи, и в състояние на покой или сън пулсът им да е дори между 40 и 60 удара в минута. Но ако вие не попадате в тази категория, е добре да се посъветвате със специалист за вашата сигурност и здраве.

По-ниският пулс може да доведе до някои признаци като замаяност и световъртеж, болки в гърдите, задух и умора, отслабена памет и концентрация, отпадналост и дори припадък. 

Всичко това влияе на нашето ежедневие и логично, понижава качеството ни на живот. Това състояние може да доведе и да предизвика и сърдечна недостатъчност. 

Какво да правим при брадикардия?

Когато следите стойностите на пулса си и те се окажат по-ниски от обикновено, но не се чувствате зле или по различен начин, тогава не е нужно веднага да се паникьосвате и да предприемате някакви действия, а може би е само моментно състояние. 

Ако обаче с ниския пулс има и симптоми като световъртеж и липса на енергия, особено ако сте на 65-годишна възраст, задължително трябва да посетите кардиолог или терапевт. 

Кога пулсът е висок и трябва незабавно да потърси лекар?

Обикновено прегледите, които се извършват в такива ситуации, са електрокардиограма, ултразвуково изследване на сърцето, стрес тестване и може да е необходимо и насочване към други специалисти като невролог, ендокринолог, ревматолог в зависимост от вашите резултати и индивидуално състояние.

Действията оттук нататък ще зависят само от вашите изследвания, прегледи при специалистите и техните насоки. Възможно е да ви бъдат предписани и медикаменти, а при по-сериозни случаи не е изключено и да се налага пейсмейкър. 

Ако вследствие на нисък пулс припаднете, трябва да се действа незабавно. Как да действате, ако някой в близост до вас припадне? Положете главата му така, че кръвта да достига до нея, повдигнете краката малко над равнището на главата. Снабдете се с остър аромат - например одеколон или мирис на амоняк. Ако припадъкът е с продължителност над минута незабавно се обадете на спешна помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com