Опасно ли е ниското кръвно?

9854
Опасно ли е ниското кръвно?
Снимка: iStock/Guliver

Кръвното налягане представлява начина по който кръвта при преминаването си притиска стените на артериите. Когато сърдечният мускул прави съкращения, налягането е най-високо - нарича се горно, или систолично. В интервала между ударите на сърцето налягането в съдовете спада - нарича се по-ниско или диастолично.

Ниското кръвно изглежда нещо не толкова сериозно, но за някои хипотонията причинява замаяности или води до припадъци. В най-тежките случаи може да застраши и живота ви. Ниското кръвно налягане се отчита под 90 милиметра живак (mm Hg) за горното число (систолично) или 60 mm Hg за долното число. Основните причини за това са от дехидратираност до сериозни проблеми. Симптомите, при които трябва да бъдем внимателни, са следните:

·        Замайване;

·        Припадъци;

·        Замъглено зрение;

·        Гадене;

·        Умореност;

·        Липса на концентрация;

Кога и как да се къпем, за да намалим високото кръвно?

Повече от половината от населението на света страда от високо кръвно налягане. Внезапните промени във времето, включително намаляването...

·        Обърканост;

·        Ускорено дишане;

·        Слаб пулс;

Кога е нужно да се обърнем към доктор?

Ако усетим някой от гореизброените признаци, трябва да потърсим лекарски услуги. Ако кръвното ни налягане е с постоянни ниски стойности, но не се чувстваме зле, вероятно лекаря ни ще ни държи под наблюдение. Дори понякога да изпитваме световъртежи или лека замаяност, това няма да е толкова тревожно, може да е резултат от дехидратация от прекаленото слънчево излагане през лятото например.

7-те грешки, които допускате, когато мерите кръвното си

Медицина вече е напреднала до такава степен, че можете сами да измервате кръвното си у дома с подходящ апарат за целта. За да го направ...

Но все пак важно е да посетим и доктор, ако усетим признаци на ниско кръвно, защото това може да доведе и до по-сериозни неща. Може да записваме и симптомите си, в моментите в които се появат и от какви обстоятелства са предизикани. Нашето кръвно налягане през деня е в зависимост от следните фактори:

·        Положението на тялото;

·        Ритъм на дишане;

·        Нива на стрес;

·        Общо физическо състояние;

Какво означава ниско кръвно? Опасно ли е?

Едно от най-често диагностицираните заболявания на кръвоносната система е артериалното кръвно налягане. Пациентите са наясно, че това е...

·        Лекарства, които приемаме;

·        Каква храна сме приемали през деня;

Кръвното  ни налягане се случва да е най-ниско  през нощните часове и се повишава  рано сутрин. Но доколко ниското кръвно е безопасно за нас? Ако то внезапно спадне, тогава е повод да се тревожим. В тези ситуации твърде ниското кръвно може да причини припадъци или замайване, ако мозъкът ни не получава достатъчно кръвоснабдяване. Инфекциите, кървенето или алергиите могат да застрашат живота ни.

Състоянията, предизвикващи ниско кръвно могат да са – проблеми със сърцето и ендокринната система, дехидратиране, кръвозагуба, тежки инфекциозни заболявания или алергии, липса на достатъчно хранителни вещества и витамини в нашата диета, особено желазото и фолиевата киселина.

Хипотонията може да се прояви при всеки, макар че това зависи от възрастта и общото състояние на организма, което е различно. По правило в млада възраст рискът за здравето е свързан не със самото ниско кръвно налягане, а с причините, поради които то пада. Изключение е припадъкът. Това е най-тревожният симптом, тъй като често води до наранявания и злополуки. Ако хипотонията се придружава  от загубване на съзнание, определено трябва да посетите лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com