От както научих за ползите на консервираният лимон, всяка година слагам няколко буркана

13973
От както научих за ползите на консервираният лимон, всяка година слагам няколко буркана
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно знаете, че лимонът има куп полезни свойства, особено срещу настина и грип. Пресният сок от лимон е наистина вълшебен. Малцина обаче се замислят за ползите от консервирания лимон, а такива има. Става дума за специална рецепта, създадена от индийците, която намира приложение дори в Северна Африка. Щом научите за нея, може би и вие ще започнете да я прилагате в ежедневието си.

Принципът на народната медицина, свързан с увеличаване на полезното действие на плода, касае ферментиралия лимон, който често изхвърляме, без да се замислим колко много ползи има той. При ферментация в лимоните се увеличава количеството на полезни вещества, минерали и ензими. По този начин те стават три пъти по-полезни от пресните плодове. Хубавото е, че можете сами да си приготвите консервирани лимони у дома, стига да знаете рецептата, а тя вече е пред вас.

Митовете за лимона, в които трябва да спрете да вярвате

За лечебните свойства на лимона се говори много. Понякога дори му се приписват почти магически ползи. Предполага се, че този плод повиш...

Пригответе си буркан или друг подходящ съд. Измийте го и го оставете да изсъхне хубаво. Измийте приготвените лимони, може да опитате с 4-5 броя. Във водата, в която миете лимоните, може да добавите и сода за пиене. С остър нож направете по два прореза на плод и ги засипете със сол.

Сложете сол на дъното на стъкления буркан или друг съд и поставете лимоните. Важно е да бъдат плътно прилепнали един до друг. Ако ги слагате на пластове, един върху друг, сложете повече сол помежду им. Затворете съда и го оставете на хладно и тъмно място за три дни. След това време, лимоните ще бъдат готови за употреба.

Ползвайте ги по предназначение за различни цели – като добавка към здравословен фреш, към чай или при приготвянето на различни ястия.

Лимоновият сок и вкус, който се получава от процеса на ферментиране, съдържа изключително много полезни свойства, които помагат при проблемно храносмилане и киселини в стомаха. Добавете сол към плодовете осигурява и антиоксидантно действие, което влияе благоприятно върху състоянието на кожата, придавайки ѝ еластичност и сияние. Определено ще се подмладите с много години!

Пет удивителни ползи от ежедневното пиене на вода с лимон

Докато работите от вкъщи, контролът върху здравето ви може да бъде трудна задача. Сядате на компютъра сутринта и забравяте да станете, ...

Лимонът понижава кръвната захар, кръвното налягане, съдейства за детоксикация на организма, има антисептично и антибактериално действие. Може да го използвате при настинка, ревматизъм и артрит, за отърваване от мазоли и брадавици, при възпалени или проблемни венци, при разширени вени.

В топлото време, най-добре през летните месеци, използвайте лимона като добавка към любимия ви чай, за да се отървете от дихателни проблеми. Може да го добавите като сок или резенче, предварително изплакнато от солта.

Това са някои от многото ползи от лимоните, чието действие се засилва при консервирането им. Все пак, не забравяйте да се консултирате с лекар, ако смятате да използвате плодове за лечение на по-сериозно състояние или здравословен проблем!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com