От какво се получават гъбички по ноктите на ръцете

10795
От какво се получават гъбички по ноктите на ръцете
Снимка: Couleur / Pixabay

Ръцете са индикатор за множество процеси, протичащи в нашето тяло. Вътрешното здравословно състояние се отразява на вида на ръцете и, най-вече, на ноктите. Промени в техните цвят и структура сигнализират за настъпили изменения в организма. Понякога причините за влошаване на състоянието на ръцете са предизвикани от вътрешни процеси, друг път са вследствие от развитие и паразитиране на неблагоприятни микроорганизми, дошли отвън.

Гъбичките по ноктите на ръцете: Неприятна инфекция, криеща се в сянка

Гъбичките по ноктите на ръцете представляват вид инфекция, засягаща нокътната плочка на пръстите. Съществуват различни видове гъбички, които могат да причинят онихомикоза, както и различни начини на заразяване. В тази статия ще се фокусираме върху основните видове гъбички, причините за тяхното развитие и как можем да се справим с този проблем.

Какво показват ноктите на ръцете за вашето здраве?

Три вида гъбички, три начина на заразяване

Дерматофити: Този тип гъбички се предава често, когато ходите боси или докосвате  различни повърхности в публични, мокри места като басейни, сауни, спа центрове, фитнес зали и нехигиенични козметични салони.

нокти

Дрожди: Често срещани по и под ноктите на ръцете, тези гъбички се размножават при носене на гумени ръкавици и честото мокрене на ръцете, което е характерно за определени професии.

Плесени: Заразяването с този вид гъбички може да стане при директен контакт с почва или без предпазни ръкавици.

Как да направим ноктите по-здрави

Къде и как се хващат гъбичките по ноктите на ръцете

Гъбичките обичат влажните и мокри среди, като басейни, фитнес зали и козметични салони. Топлите месеци са особено благоприятни за развитието на гъбички, когато хората масово посещават тези места. Въпреки това, носенето на дебели ръкавици през зимата също може да създаде условия за развитие на онихомикоза.

Основни фактори, предразполагащи за гъбички по ноктите на ръцете, включват прекомерно изпотяване, излагане на влажна и нехигиенична среда, използване на чужди инструменти за маникюр, носене на неудобни ръкавици, контакт с почва без предпазни средства, възрастови изменения, склонност към алергии, намалена имунна система, и често приемане на антибиотици и кортикостероиди.

Не ми растат ноктите на ръцете - какво да правя?

Симптоми и рискове

Онихомикозата се проявява чрез анормални оцветявания на ноктите. Бели и бледожълти петна са предупреждение за възможно присъствие на гъбички. Сърбеж и зачервяване по кожата на пръстите са ранни признаци, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Без навременно лечение, гъбичките могат да доведат до разрушаване на нокътната плочка, болка и дискомфорт.

За да се предпазим от този проблем, важно е да поддържаме ръцете си сухи, да избягваме контакт с влажни среди и да отделяме специално внимание на хигиената по време на зимните месеци. В случай на подозрение за гъбички, е необходимо да се консултира със специалист за ранна диагностика и лечение.

С грижа и внимание, можем да избегнем неудобствата, свързани с гъбичките по ноктите, и да поддържаме здравето и красотата на нашите ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com