Отказ от хляб - лекар разкри как се отразява на имунитета

7040
Отказ от хляб - лекар разкри как се отразява на имунитета
Снимка: supichka.com

Отказът от хляб оказва влияние и върху нашия имунитет. Руският диетологът Наталия Денисова споделя, че в случая това влияние е отрицателно.

“Когато се откажете от консумацията на този продукт, тялото се лишава от важни витамини и хранителни вещества”, казва експертът.

Отказ от хляба

Доктор Денисова обяснява и защо не е необходимо да се отказваме от този продукт ако няма специални причини за това. Според нея хлябът (по-специално ръженият) е източник на витамини, необходими за правилното функциониране на организма, и отказът от този продукт може да допринесе за техния дефицит.

Лекар: Яжте хляба с това, за да е полезен за здравето ви

„Ръженият хляб е източник на витамин В1, при липса на него човек става раздразнителен, уморява се по-бързо и развива мускулна слабост. Витамин РР (ниацин) в този продукт е необходим за функционирането на мозъка, а дефицитът на витамин В2 може да доведе до зрителни увреждания“, казва д-р Денисова.

Тя допълва, че този продукт доставя на организма и фолиева киселина (витамин В9), която осигурява нормалното функциониране на имунната и нервната система. Категоричното му изключване от менюто може да влоши функцията на имунната система, счита експертът.

В допълнение, изключването на хляба от ежедневната диета може да наруши функционирането на червата, което ще загуби диетичните фибри, съдържащи се в този продукт. Диетичните фибри са от съществено значение за развитието на полезната чревна микрофлора, растежа на добрите бактерии и балансирания храносмилателен процес. 

„Ръжените хлебни изделия съдържат 19-22% диетични фибри, което е повече спрямо останалуте продукти от този тип. Ако ядете хляб в правилното количество, това помага на храносмилането”, казва диетологът.

Д-р Денисова уточнява, че можете да ядете ръжен хляб в количества до 300 грама на ден и той е подходящ в диетата на хора, които отслабват или са диабетици. Тъй като е богат на фибри, този вид хлебно изделие предпазва от внезапни скокове на нивата на кръвната захар, дава дълготрайно усещане за ситост и предпазва от преяждане. Той съдържа минерали: желязо, магнезий, фосфор, калий, както и витамини от група В и др. Тази гама от витамини, микроелементи и антиоксиданти прави продукта незаменима част от балансираното хранене и поддържане на здравето.

Черните хлябове имат по-висока киселинност от белите хлябове. При приготвянето им настъпва ферментация, при която се образува млечна киселина. Тя не само придава отличителен вкус и текстура, но и удължава свежестта на продукта. Повишената киселинност също има способността да подобрява храносмилането. 

“Що се отнася до белите тестени изделия и кифлите, пристрастяването към тях е изпълнено с по-висок риск от наднормено тегло”, пояснява още специалистът.

Хлябът, който може да ядете дори по време на диета, приготвя се само за 5 минути

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com