Откриха гени, които превръщат пениса в подобие на вагина

15018
Откриха гени, които превръщат пениса в подобие на вагина
Снимка: Thinkstock

Биолозите разкриха генетичните и хормоналните корени на развитието на цяла редица нарушения в развитието на половите органи при мъже, които водят до сериозна деформация на пениса и дори превръщането му в подобие на вагина, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

"Получените от нас резултати показват, че работата на тези гени може да се нарушава в резултат на хормонален дисбаланс, свързан с присъствието на андрогени и естрогени в околната среда. Тези нарушения водят до същите последствия, както и мутацията в тези гени, и избягването им е изключително сложно, тъй като подобни вещества се срещат всеки ден от нас", казва Мартин Кон от университета на Флорида в Гейнсвил (САЩ).

Първият бионичен пенис е факт, има си копче "Вкл." и "Изкл."

Първият бионичен пенис бе изграден на 43-годишен мъж, който загубил гениталиите си, когато бил дете. Устройството с дължина 20 см изп...

Екипът на Кон извършил това откритие в опит да намери причината, защо новородените момчета в много развити страни по света – около едно на 125 бебета – все по-често страдат от доста специфичен дефект на развитието – така наречените хипоспадия и еписпадия. Техният пенис или се деформира силно, или дори става подобен по форма на вагина.

За разкриване на причините за развитието на тези синдроми Кон и колегите му отгледали популация мишки, като нарушили техните зародиши в различни стадии от растежа на половите органи. По този начин учените се опитали да разберат какви гени са замесени в развитието на хипоспадията и еписпадията.

Експериментите показали нещо неочаквано – оказало се, че в развитието на тези проблеми били виновни не само мутациите в 22 гена, дирижиращи растежа на половите органи, но и прости нарушения в баланса на мъжките и женските хормони – андрогени и естрогени.

Както открили учените, блокирането на постъпването на андрогени в зародиша води до това, че неговият пенис изцяло се превръща в аналог на вагина, а малки нарушения в неговата "доставка" предизвиква хипоспадия, или изкривяване на члена. Ако подобни нарушения протичат след раждането на детето, то те водят до развитието на микропенис.

Ето как изглежда идеалният пенис

Швейцарските учени се заеха с изясняването на въпроса как изглежда идеалният пенис. За да намерят отговора на този така важен въпрос, т...

Според Кон нарастващите мащаби на епидемията от хипоспадия и еписпадия са свързани не с увеличения брой на мутациите, а с това, че питейната вода и околната среда все повече се замърсяват с хормони и вещества, нарушаващи тяхното отделяне и извеждане от организма – основно пестициди и хербициди.

Сега учените изследват как андрогените и астрогените влияят върху работата на всеки ген в опит да разберат може ли да неутрализират нарушенията в тяхната работа и да се защити детето от уродство, допълва РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com