Откриха нов начин за борба с микробите

21515
Откриха нов начин за борба с микробите

Изследователите от Федералната политехника в Лозана (Ecole Polytechnique Fédérale) са открили механизъм, който позволява на някои бактерии да оцелеят срещу антибиотиците, съобщава БГНЕС. Това е възможност за откриване на нови оръжия срещу все по-голямата резистентност на микробите към антибиотиците.

Този начин за оцеляване е коренно различен от други, вече известни стратегии, които бактериите използват, за да избегнат унищожението от антибиотиците, подчертават авторите на това откритие, публикувано в списание Science днес.

Глобална криза в здравеопазването

В наши дни човечество се научи да се справя с много смъртоносни инфекции. В резултат на това живеем по-дълго, но е факт, че боледуваме ...

Този научен пробив може да доведе до разработването на нови терапии, насочени срещу особено устойчиви бактериални щамове, като причинителите на мултирезистентната туберкулоза, спешен проблем за здравеопазването.

Швейцарските учени са изследвали бактерии Mycobacterium smegmatis, подобни на тази, която причинява туберкулозата. Те потопили бактериите в течност, съдържаща противотуберкулозното вещество изониазид.

Учените установяват, че някои бактерии оцеляват чрез регулиране на производството на ензим, а не както учените смятаха досега, чрез спиране на деленето.

Съдбата на всяка бактерия е свързана с производството на ензим, а не както се смяташе досега с темповете на растеж. Всяка клетка произвежда ензима на случаен принцип, който определя шансовете й за оцеляване.

Зависимост към антибиотиците - проблем за ЕС

Бактерии, които са резистентни към антимикробни лекарства, предизвикват 25 000 смъртни случая годишно в ЕС, Исландия и Норвегия. Спе...

Изследователите открили, че при някои бактерии, има моменти между циклите на производство на ензима, когато активирането на антимикробното вещество е невъзможно. Вероятно в тези моменти активният антибиотик не успява да унищожи бактериите.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com