X
 
 

Парковете - мястото, което може да помага на психичното ни здраве

536 0
Парковете - мястото, което може да помага на психичното ни здраве
Снимка: БГНЕС
Посещенията в националните паркове по света могат да доведат до подобряване на психичното здраве, оценено на около 6 трилиона щатски долара (5,4 трилиона евро), според екип от еколози, психолози и икономисти от университета в Грифит в Австралия, пише БГНЕС.

"Хората вече посещават паркове, за да се възстановят от стреса. От гледна точка на здравеопазването, това е финансирана от пациента терапия", казва водещият автор Ралф Бъкли в съобщение за пресата. Но стойността на такава превантивна терапия никога не е била количествено определена в глобален мащаб, отбеляза той.

"Спаси София": Стойността на ремонта на Северния парк е завишена многократно

В пъти по-ниски цени от тези по реализирана обществена поръчка за спортни и детски съоръжения в Северния парк са установили от неправи...

Чрез три пилотни проучвания, включващи почти 20 000 души - въз основа на представителна извадка от австралийци и интервюта в националните паркове "Ламингтън" и "Спрингбрук" - изследователите измерват влиянието на посещенията в парка върху качеството на живот. Използвайки добре установени икономически модели, те преценяват как тези ползи ще се превърнат в икономии за здравеопазването в Австралия, а след това и в световен мащаб.

Според заключенията, без паркове на открито разходите за психично здраве могат да струват само на Австралия допълнителни 145 милиарда долара годишно. Спестяванията включват не само разходите за лечения и грижи за психичното здраве, но също така и свързаните с тях разходи поради отсъствия или лоша продуктивност и антисоциално поведение, като вандализъм и домашно насилие.

Авторите предполагат, че откритията могат да се използват и като аргумент за инвестиране на повече средства в градските паркове. "Хората и политиците обръщат повече внимание на здравето и околната среда, защото това ги засяга лично", казва Бъркли.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Първата "Читалня на открито" в Асеновград събра малки и големи любители на книгата (СНИМКИ)

Първата читалня на открито събра малки и големи почитатели на четенето в Асеновград. Тя се проведе в парка на булевард "Освобождение" в...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...