Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, която помага при висока кръвна захар

02 април 2024, 06:55 часа

Ползите от подправките надхвърлят подобряването на вкуса на храната. Те също имат реални ползи за здравето. А когато става дума за понижаване на кръвната захар и подобряване на инсулиновата резистентност, джинджифилът оглавява списъка.

Според д-р Канчан Коя джинджифилът съдържа мощни полифеноли като гингерола, които се борят с възпалението, което косвено може да помогне за балансиране на нивата на кръвната захар.

Джинджифил за сваляне на кръвната захар

„Възпалението е свързано с инсулинова резистентност и лош контрол на кръвната захар. Следователно, балансирането на възпалението с подправки като джинджифил може да има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар“, отбеляза експертът.

Кръвна захар - каква е нормата за хората над 60 години

Преглед и мета-анализ, публикувани в списание Nutrients през 2024 г., установиха, че джинджифилът на празен стомах значително понижава нивата на кръвната захар и инсулина.

„Някои проучвания предполагат, че джинджифилът може да има положителен ефект върху нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и забавяне на храносмилането на въглехидратите, което води до по-малко скокове на кръвната захар след хранене“, каза регистрираният диетолог Колет Мико.

Според мета-анализ на проучвания, публикувани в списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine през 2018 г., джинджифилът може да инхибира ензимите, които играят роля в храносмилането и усвояването на въглехидратите, както и да повлияе на пътищата, свързани с метаболизма на глюкозата и да защити бета въглехидрати.

И това не са единствените ползи за здравето от джинджифила.

„Много хора с преддиабет и диабет са изложени на висок риск от сърдечни заболявания и е доказано, че джинджифилът има положителен ефект върху нивата на холестерола“, добавя д-р Мико.

Други полезни свойства на джинджифила

Едно от основните приложения на джинджифила е използването му за лечение и профилактика на настинки. Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, така че чаят от джинджифил е изключително полезен при лечение на заболявания на устата и гърлото (например болки в гърлото), настинки и грип. В някои европейски страни например се приготвя затоплена джинджифилова бира и джинджифилова бира за лечение на настинки, за които се смята, че помагат за по-бързото излекуване от болестта. А в Китай интересен народен лек за лечение на кашлица е яйчен омлет с корен от джинджифил. Освен това в Китай се приготвят специални близалки от корен от джинджифил за лечение на кашлица.

Компресите с джинджифил помагат при определени болкови състояния – например болки в гърба или хроничен ревматизъм. Освен това се смята, че джинджифилът помага за облекчаване на главоболието.

Забранено при диабет: 5 полезни храни, които рязко повишават кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес