Полезните свойства на ягодите

16705
Полезните свойства на ягодите
Снимка: Pixabay

Ягодите са вкусни сезонни плодове, които вярваме, че всеки обича да похапва. Но знаехте ли колко много полезни функции имат? Ето част от полезността на ягодите за красотата и здравето ни.

Ягодите са отлично средство, чрез което да преборим бръчките и да се радваме на свежа кожа. Витамин С, който се съдържа в тях, е от огромно значение за производството на колаген, помагащ за подобряването на еластичността и устойчивостта на кожата.Тъй като с възрастта губим колаген, е необходимо да консумираме повече храни, които са богати на витамина.

Кой плод намалява риска от рак и инсулт?

Консумацията на ягоди помага за намаляване на риска от възникване на редица болести, включително рак, заяви диетологът Михаил Гинзбург ...

Използват се и в борбата с високия холестерол. Ягодите са полезни и ако имате проблеми с лошия холестерол. Ягодите съдържат елагова киселина и флавоноиди, които също така се грижат за здравето на сърцето.

Ягодите са чудесен източник на витамин С. Повечето бозайници, освен хората, имат способността да произвежда витамин С естествено. Само една порция от червения плод съдържа 51,5 мг витамин С, което покрива около половината от ежедневната нужда на човек. 

Антиоксидантните им свойства могат да помогнат при предотвратяване на катаракта, която може да доведе до слепота.

Очите ни имат нужда от витамин С, за да са защитени от въздействието на свободните радикали и от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Лесна ягодова диета за бързо сваляне на килограми

Ако през зимата сте натрупали няколко излишни килограма, сега е най-подходящият момент да ги свалите като за целта може да разчитате на...

Антираковите свойства на ягодите - незаменимият витамин, които се съдържа в тях е сред най-мощните антиоксиданти, които могат да помогнат в превенцията на рака, тъй като една здрава имунна система е най-добрата защита на организма. Елаговата киселина, която се съдържа в ягодите, има доказани антиракови свойства, които потискат растежа на туморните клетки.

Ягодите спомагат за намаляването на кръвното налягане. Те са сред храните, добри източници на калий. Калият е  минерал, полезен за сърцето. В 1 ч.ч. ягоди има около 260 мг. калий. Калият помага за регулиране на кръвното налягане. Според някои проучвания той може да е много полезен и за сваляне на високо кръвно налягане.

Спомагат в борбата с излишните килограми. Червеният цвят на ягодите се дължи на антоциани, които помагат за изгарянето на натрупаните мазнини. Смята се, че диета, богата на храни с антоциани, предотвратява натрупването на мазнини, като в същото време стимулира изгарянето на натрупаните. Освен това, ягодите имат високо съдържание на фолиева киселина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com