Половината инфаркти се оказали безсимптомни

14705
Половината инфаркти се оказали безсимптомни
Снимка: Thinkstock

Безсимптомните инфаркти на миокарда, протичащи незабележимо за човека, са до 45% от всички инфаркти в САЩ, твърдят учени. Изследването е представено в изданието Circulation, съобщава Live Science.

Инфарктът на миокарда възниква при запушване на съд, носещ кръв към сърдечния мускул. Дефицитът на кръв води до некроза на миокарда (мускулния слой на сърцето). Обикновено хората свързват инфаркта с неговите характерни симптоми – болка в областта на гърдите и затруднено дишане. Но при безсимптомния инфаркт некрозата на миокарда протича безсимптомно за пациента.

Една-две бири на ден предпазват от инфаркт

Една или две бири на ден могат да предпазят сърцето от инфаркт, посочват изследователи, цитирани от британския в. „Индипендънт&ld...

Учените обработили данните на 9500 американци на средна възраст, участващи в национално изследване по атеросклероза, започнало през 1987 година. Установено било, че за последните девет години 371 души са изпитвали безсимптомен инфаркт, а 386 – обичаен.

Освен това, като обобщили информацията за смъртността сред пациентите, изследователите стигнали до извода, че безсимптомните инфаркти три пъти повишават риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.

Причината е в това, че пациентите не са знаели за преживяния инфаркт и не са предприели профилактични мерки, за да предотвратят следващия. Безсимптомните инфаркти се случват при мъжете по-често, но при жените те имат по-опасни последствия.

Накрая учените отбелязват, че лекарите могат да разберат постфактум за безсимптомния инфаркт – с помощта на ехокардиограма.

Как да възстановим сърцето след инфаркт?

Международен екип учени създадоха технология за възстановяване на сърдечната тъкан след инфаркт – за тази цел ще бъдат използвани...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com