Потни длани – какво означава това

24560
Потни длани – какво означава това
Снимка: iStock/Guliver

Ръцете издават много за здравето ни и по тях може да определим съществуващите дисфункции в тялото.

Организмът ни сам сигнализира за някои заболявания, просто трябва да можем правилно да разчетем знаците, които ни изпраща. Ако се научим да го правим и започнем да обръщаме внимание на съществуващите проблеми навреме, ще се справим своевременно с тяхното лечение и няма да се стигне до усложнения.

Междувременно има редица заболявания, които провокират изпотяване на дланите и в такива случаи трябва незабавно да се консултирате с лекар специалист.

Мокрите длани са не само неприятен, но и важен симптом. Това може да е предупредителен знак за хипертиреоидизъм. Тялото започва да произвежда твърде много хормони, които ускоряват метаболитните процеси. Но това не е от полза за органите, чиято дейност е нарушена. В допълнение, постоянно мокрите длани могат да показват автоимунна дисфункция.

Независимо от това, нарушенията на ендокринния метаболизъм се лекуват успешно и хиперхидрозата на дланите изчезва заедно с тях.

Някои заболявания на съдовата система - хипертония, атеросклероза, вегетативно-съдова дистония, водят до нарушения в топлообмена на тялото и по-специално на ръцете или краката.

Органичните лезии на хипоталамуса (ендокринния център за контролиране на терморегулацията на тялото) и всяка патология в тази част на мозъка под формата на исхемия, кръвоизлив или тумор водят до неадекватен отговор на централната нервна система на топлина или студ. Това от своя страна често се проявява с хиперхидроза на дланите и треперене на ръцете.

Всяка патология на надбъбречните жлези предизвиква подобна реакция. В случая се наблюдава дисбаланс на жизненоважните хормони адреналин и норепинефрин. Като цяло всяко метаболитно разстройство, например захарен диабет и затлъстяване, променя някои от функциите на кожата на ръцете, нарушава нейните топлообменни свойства и влияе неблагоприятно върху общата терморегулация на тялото.

Въпреки това при три процента от населението на Земята, хиперхидрозата на дланите е наследствен феномен, поради определени особености в структурата на кожата, потните и мастните жлези и тяхната нервна инервация (скоростта и точността на предаване на импулси).
В такива случаи е безполезно да се лекува прекомерното изпотяване на крайниците, но все пак то може да бъде сведено до минимум. В допълнение към специалните антиперспиранти, мехлеми и лосиони на основата на морска вода, могат да се приложат и инжекции с ботокс и процедури със слаб ток.

Но прекалено сухите и бледи длани също не предвещават нещо добро. Това също говори за проблеми с щитовидната жлеза. И ако симптомът се проявява с комбинация на потни длани, това означава, че щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони. Но ако ръцете са единствено сухи и бледи, това означава, че нивата на щитовидните хормони са прекалено ниски.

Формата на дланите издава много за характера ни

Ето на какво още трябва да обърнете внимание.

Ако кожата на дланите ви се бели, това е знак за липсата на витамини, по-специално на витамин А и D. А може и да е предупредителен знак за развитието на захарен диабет или екзема.

Ако имате този знак на дланта си, вие сте голям късметлия

Науката хиромантия се занимава с тълкуването на линиите на дланта на ръцете и дава важна информация не само за нашия характер, но и за ...

Пожълтяването на кожата на ръцете сигнализира за заболяване на жлъчните пътища и на черния дроб. Освен ако, разбира се, не ядете твърде много моркови, които са богати на каротин и това се отразява на цвета на кожата. Зачервяването на ръцете също може да говори за чернодробни патологии, предупреждавайки за възможна интоксикация на тялото.

Ако пръстите изтръпват или усещате треперене на горните крайници - проблемите ви са от неврологичен характер.

Деформацията на ставите на пръстите може е следствие от ревматоиден или псориатичен остеоартрит. Или може да показва подагрозен артрит.

Ако забелязвате удебеляването на върховете на пръстите, това е симптом на сериозни проблеми с белите дробове.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com