Преяждането по празниците разболява

3097
Преяждането по празниците разболява

Преяждането по празниците вреди на целия организъм и крие редица рискове за здравето, предупреждават диетолозите. Свръхконсумацията на различни видове храни е особено опасна за хора, които са спазвали поста през последните 40 дни.

„Прекомерното ядене на тежки храни, които дълго време са отсъствали от менюто, е истински стрес за организма“, обясни пред Труд специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

„Приемът на комбинация от различни по вид храни натоварва цялата храносмилателна система – стомаха, червата, панкреаса, жлъчката и черния дроб. Това е така, тъй като за всеки вид храна, която приемаме, тялото ни произвежда различен ензим, който да я разгради“, посочи Байкова.

Тя предупреди, че е реална опасността да се отключат болезнени възпаления и дори гастрити или язви. Освен това комбинацията на големи количества разнообразни храни и алкохол може да наруши правилната функция на всички органи в тялото.

„Дори традиционната баница или сладки съдържат мляко, масло, яйца, захар и бяло брашно – всичко това накуп натоварва организма. Отделно консумираме тежки меса и свръхсолени туршии. Преяждането с мазни храни пък води до високо кръвно и дори хипертонични кризи, предупреди още проф. Байкова.

Проф. Байкова съветва постилите да включат поетапно животински храни в менюто си.

За да не претоварваме организма с отрупаните и разнообразни празнични трапези, е добре да консумираме различни типове храни поне през 30 минути, съветва проф. Донка Байкова.

Какво ни кара да преяждаме

Преяждането може да се дължи на това, че големите чинии, чаши и друга посуда ни карат да смятаме предлаганите порции храна и напитки за...

“Ако например хапвате туршия, след това месо, след това някакъв десерт, между тях трябва да има период на почивка, минимум 30 минути, за да не се затрудни прекалено храносмилателната система”, обясни специалистът.

Тя съветва домакините да отсервират дадено ястие, след като донесат следващото, а не всички да остават на масата, защото така ще се изкушаваме да хапнем от всичко.

Хората, които са спазвали коледните пости, трябва поетапно да включват различни видове животински храни в менюто си. Именно за тях рискът от възпаления и болки е най-голям.

“Ако на закуска ядете млечен продукт, на обяд може да хапнете месо или яйца, но трите не бива да се приемат наведнъж”, обясни диетологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com