Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причинява ли себорейният дерматит косопад?

30 май 2024, 12:14 часа

Себорейният дерматит е състояние на кожата, при което се наблюдават червени петна. Възможно е кожата да се лющи. петна от червена, лющеща се, мазна кожа. Тези петна също често сърбят. Обикновено засяга скалпа и често води до появата на пърхот

Снимка: iStock

Още: Страдате от косопад - ето на какъв сериозен здравословен проблем може да се дължи

Причинител

Учените все още не са стигнали до консенсус какво причинява себорейния дерматит. Сред предположенията  са, че той е свързан с генетични проблеми или проблеми с имунната система.

Загуба на коса 

Себорейният дерматит обикновено не причинява загуба на коса, но предизвиква сърбеж, а прекомерното чесане може да нарани космените ви фоликули, което да доведе до известна загуба на коса.

Още: Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Също така допълнителният себум, който се появява при себорейния дерматит, може да предизвика свръхрастеж на гъбичките Malassezia. Обикновено те се срещат по кожата на повечето хора, но когато попадне извън контрол, може да причини възпаление, което затруднява растежа на косата около засегнатото място.

Как се лекува себореен дерматит?

Има много начини за лечение на себореен дерматит. Въпреки това може да се наложи да опитате няколко, преди да намерите този, който е ефективен при вас. Според някои специалисти комбинацията от лечения работи най-добре.

Лечебни шампоани

Още: Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

При по-леките форми на себореен дерматит лекарите обикновено изписват лечебни шампоани,  предназначени за лечение на пърхот. Тези шампоани съдържат: цинк, салицилова киселина, кетоконазол, селенов сулфид.

Ако имате светла коса избягвайте продукти със селенов сулфид, защото той може да причини обезцветяване.

Други лечения

Ако лечебните шампоани или природните средства не доведат до облекчение, може да се наложи да ви бъдат изписани по-сериозни лекарствени препарати, които да съдържа кортикостероиди. С рецепта се изписват и лекарства, съдържащи хидрокортизон, флуоцинолон,  дезонид и клобетазол. Тяхното предназначение е да намалят възпалението, но трябва да се използва строго под лекарски контрол.

Още: Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Снимка: iStock

Противогъбични препарати

При по-тежък себореен дерматит Вашият лекар може да предпише продукт, съдържащ кетоконазол или циклопирокс. Те обикновено се предписват като последна мярка, защото са склонни да причиняват много странични ефекти и взаимодействия с други лекарства.

Още: От косопад до кървене на венците: Симптоми, които показват, че имате недостиг на важни витамини

Кремове, съдържащи инхибитори на калциневрин

Кремовете и лосионите, съдържащи инхибитори на калциневрин, са ефективни и имат по-малко странични ефекти от кортикостероидите. Тези препарати включват пимеркролимус (Elidel) и такролимус (Protopic). Въпреки това се препоръча ограничаване на употребата им поради потенциални рискове от развитието на рак.

Ще ми порасне ли косата отново?

Загубата на коса от себореен дерматит, независимо дали е причинена от прекомерно чесане или гъбички, е само временна. Косата ви ще порасне отново, след като възпалението изчезне.

Още: Косопад от стрес: как, защо, какво да направим?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес