При Паркинсон винаги се появяват първо 2 симптома

29026
При Паркинсон винаги се появяват първо 2 симптома
Снимка: iStock

Болестта на Паркинсон е невродегенеративна, прогресираща, с неизвестен произход и може да доведе до функционални увреждания и влошено качество на живот.

Ето какво разяснява д-р Наяра душ Сантуш Реймер.

Какви са по-ранните и последващите признаци на болестта на Паркинсон?

1) Треперене (тремор)

Лекото треперене, на който и да е крайник (ръка или крак), на пръст или брадичката в покой често представлява рáнен признак на болестта на Паркинсон.

Как се нормализира? Състоянието на крайника може да бъде нормализирано след много упражнения, ако сте стресирани или сте били наранени. Треморът може да бъде предизвикан и от лекарство, което се приема.

2) Забавени движения (брадикинезия)

Забавеността на движенията е основен признак за диагностицирането на болестта на Паркинсон.

Как се нормализира? Някои лекарства (като антипсихотици и антиконвулсанти) може да причинят забавяне на движенията, но това обикновено е обратимо след спирането им. Пациентите с разстройство в настроението от рода на депресия може да са по-бавни в симптоматична фаза на това състояние - но движението и ходенето обикновено са нормални. При пациенти с деменция може също да се появи забавено движение, но обикновено без типичните характеристики на болестта на Паркинсон.

Това са първите признаци на паркинсон - не ги подминавайте и следете близките си за тях

3) Ситен почерк (микрография)

Промяната в почерка, който става по-дребен, може да е симптом за болест на Паркинсон, наречен микрография (дребен почерк).

Как се нормализира? Обикновено този симптом е необратим, ако с възрастта ръцете или пръстите се сковават, а зрението се влошава. Не е задължително да е симптом на Паркинсон.

4) Загуба на обоняние

Ако имате проблеми с усещането на миризмата на храни като риба, банани, кафе, попитайте вашия лекар дали това не е признак за болест на Паркинсон.

Как се нормализира? Не е задължително това да е симптом за болестта на Паркинсон. Вашето обоняние може да е променено от грип, настинка, запушен нос - но трябва да се възстанови, когато сте по-добре.

5) Проблем при движение или ходене

Чувствате ли тялото, краката и ръцете си сковани? Понякога сковаността намалява, докато се движите. Ако не намалее, значи може да бъде симптом за болест на Паркинсон. Понякога хората се оплакват, че чувстват краката си „залепени за земята“.

Как се нормализира? Ако сте наранили рамо или ръка, или страдате от друго болестно състояние, например артрит - може да се появят същите симптоми.

Паркинсон: Симптоми, лечение, превенция

6) Запек

Имате ли проблеми с дефекацията всеки ден? Запекът може да бъде рáнен признак на болест на Паркинсон и би трябвало да се посъветвате с лекаря си.

Как се нормализира? Хора, които не пият достатъчно вода или не консумират достатъчно фибри (целулоза – съдържа се най-вече в зеленчуците и плодовете), може да получат запек. Също така някои лекарства, особено обезболяващите, предизвикват запек. Ако липсва друга причина, говорете с вашия лекар.

7) Промяна във височината на гласа: по-мек или по-тих

Казвали ли са други хора, че гласът ви е прекалено мек или пък звучите дрезгаво? Ако е имало промяна в гласа ви, се налага консултация с лекар относно възможността за болест на Паркинсон. А понякога пък може да мислите, че други хора губят слуха си – когато, всъщност, самите вие говорите по-тихо.

Как се нормализира? Настинка или грип могат да накарат вашият глас да звучи различно, но би трябвал да възстановите нормалния си начин на говорене, след като превъзмогнете кашлицата или простудата.

Какво да направите, ако подозирате, че страдате от болестта на Паркинсон?

Заедно с вашия лекар създайте план за поддържане на здравето. Грижата на ерготерапевт, физиотерапевт, логопед и диетолог също е важна за оценка на специфични симптоми и за рехабилитацията. Започнете редовна тренировъчна програма, за да забавите допълнително симптомите.

Внимание! Статията предоставя само информация, но не и медицински указания. Обръщайте се винаги към лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com