Паркинсон: Симптоми, лечение, превенция

14422
Паркинсон: Симптоми, лечение, превенция
Снимка: iStock

КАКВО Е ПАРКИНСОН?

Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване на централната нервна система. Състоянието се причинява от загуба на клетки в областта на мозъка, която произвежда допамин. Обикновено се диагностицира при хора, които са в началото на 60-те си години. За хората, които са диагностицирани преди 50-годишна възраст, се казва, че имат ранно начало на Паркинсон. 

СИМПТОМИ НА РАННО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Симптомите на болестта на Паркинсон често са едни и същи, независимо от възрастта на диагностициране. Въпреки това симптомите се различават при отделните хора. Последните изследвания показват, че немоторните симптоми често се проявяват първо при по-младите пациенти. Това включва загуба на обоняние, запек, поведенческо разстройство, разстройства на настроението, като депресия или тревожност, ортостатична хипотония или ниско кръвно налягане при изправяне. 

Кои са първите симптоми на болестта на Паркинсон, за които трябва да внимавате?

Други немоторни симптоми включват: проблеми със съня, включително твърде много сън през деня или твърде малко през нощта, проблеми с пикочния мехур, промяна в сексуалното желание, повишено производство на слюнка, колебания в теглото, зрителни смущения, умора, когнитивни проблеми, като например проблеми със запомнянето на нещата или често объркване.

Двигателните симптоми са често срещани първи симптоми при хора от всички възрасти. Те могат да включват: тремор в покой или постоянно треперещо движение, въпреки че мускулите ви са отпуснати, забавени движения, ригидни мускули, прегърбена стойка, проблеми с равновесието.

Този симптом с очите издава болест на Паркинсон

ПРИЧИНИ ЗА РАННО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Не е ясно какво точно причинява болестта на Паркинсон във всяка възраст. Възможно е роля да играят генетични фактори, фактори на околната среда или някаква комбинация от двете. Това заболяване възниква при загуба на клетки в частта на мозъка, която произвежда допамин. Допаминът е отговорен за изпращането на мозъчни сигнали, които контролират движението.

ОПРЕДЕЛЕНИ ГЕНИ СА СВЪРЗАНИ С РАННОТО НАЧАЛО НА ПАРКИНСОН

Според Националната фондация "Паркинсон" проучванията показват, че при 65% от хората с Паркинсон, при които заболяването започва преди 20-годишна възраст, това може да се дължи на генетична мутация. Тази организация също така предполага, че тази мутация засяга 32% от хората, при които началото на заболяването е между 20 и 30-годишна възраст. Екологичните причини за състоянието могат да включват излагане на химически токсини, като например някои инсектициди, фунгициди и хербициди.

Пърхотът предупреждава за болестта на Паркинсон

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Възможно е да имате по-висок риск от развитие на Паркинсон, ако: 

1. Живеете в район, в който има определени органични или промишлени замърсители

2. Имате работа, която ви излага на въздействието на токсични химикали като манган или олово

3. Имали сте травматично увреждане на главата

ДИАГНОСТИКА НА РАННО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Не съществува изследване за откриване на болестта на Паркинсон. Поставянето на диагнозата може да е трудно и да отнеме известно време. Състоянието обикновено се диагностицира от невролог въз основа на преглед на симптомите ви и физически преглед. Кръвните тестове и други образни изследвания, като например ядрено-магнитен резонанс, не диагностицират болестта на Паркинсон. Те обаче могат да се използват за изключване на други заболявания.

Топ 7 забранени храни при Паркинсон

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАННО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Лечението на болестта на Паркинсон има за цел да забави развитието на болестта. Възможностите за медикаментозно лечение могат да включват Леводопа. Това е химично вещество, което се превръща в допамин в мозъка. Хората с ранно начало на болестта на Паркинсон може да изпитват повече негативни странични ефекти, като например неволеви движения. Антихолинергичните средства могат да помогнат за намаляване на треперенето. Амантадин може да се използва за подобряване на мускулния контрол и облекчаване на сковаността.

ДЪЛБОКА МОЗЪЧНА СТИМУЛАЦИЯ

Дълбоката мозъчна стимулация също се счита за добра възможност за хора с ранно начало на Паркинсон. Това е така, защото при хората с ранно начало на Паркинсон е по-малко вероятно да имат други заболявания, които могат да причинят усложнения. Мозъчната стимулация е хирургична процедура, при която електроди се поставят в определени области на мозъка. Тези електроди са свързани с генератор. Генераторът е програмиран да изпраща електрически импулси към мозъка ви. Процедурата може да помогне за облекчаване на следните симптоми: тремор, скованост, забавени движения, затруднено ходене.

Световен ден на Паркинсон, какво представлява заболяването

СЪВЕТИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА РАННОТО НАЧАЛО НА БОЛЕСТТА НА ПАРКИНСОН

Не съществува категоричен начин за предотвратяване на болестта на Паркинсон на всяка възраст. Все пак има стъпки, които можете да предприемете и които могат да ви помогнат да намалите риска:

ПИЙТЕ КОФЕИН. Проучване установи, че кофеинът може да помогне за възстановяване на ранните двигателни и немоторни симптоми, свързани с болестта на Паркинсон.

ПРИЕМАЙТЕ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ ЛЕКАРСТВА. Преглед на проучвания, публикувани от Американската академия по неврология, установи, че противовъзпалителните лекарства могат да помогнат за предотвратяване на Паркинсон.

Ново устройство обещава напредък в лечението на Паркинсон

СЛЕДЕТЕ НИВАТА НА ВИТАМИН D. Много хора с Паркинсон не получават достатъчно витамин D. Добавянето на витамин D може да ви помогне да намалите риска.

БЪДЕТЕ АКТИВНИ. Упражненията подобряват мускулната скованост, подвижността и депресията при пациентите с Паркинсон. То може да помогне и за намаляване на риска от заболяване.

Ранното начало на Паркинсон е сериозно хронично заболяване. Лекарствата и промените в начина на живот често облекчават симптомите. Те могат също така да забавят прогресирането на заболяването. Изследванията на болестта на Паркинсон продължават. Съществува надежда, че ще бъдат разработени по-ефективни лекарства и че в крайна сметка ще има лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com