Проверете здравословното си състояние по ноктите

16416
Проверете здравословното си състояние по ноктите
Снимка: iStock/Guliver

Ноктите могат да разкрият много за здравословното състояние на притежателя си и да подскажат редица скрити болести и състояния. Промяната в цвета, формата и релефа на нокътната плочка може да се окажат не просто козметичен дефект, а симптом на заболяване.

На какви болести е симптом промяната в цвета на ноктите?

Цветът на ноктите ви може да се промени драстично и те да пожълтеят, посинеят, избледнеят или придобият прекалено тъмен червеникав цвят. Нормалният цвят на ноктите е светло розовият, без примеси и петна. Разбира се, не всяка промяна в цвета показва заболяване. Използването на некачествени лакове и нанасянето им директно върху нокътната плочка, може да оцвети нокътя, като съвсем не е задължително да е в същия цвят. Червеният може да предизвика жълто оцветяване например. Ако лакът не е причината за вашия проблем с цвета на ноктите, проверете здравето си.

- Синият цвят на ноктите подсказва за недостиг на кислород и може да е симптом на проблем със сърдечно-съдовата или дихателната система.

- Избледняването на ноктите може да е причинено от понижаване на хемоглобина.

- Червеният цвят сочи увеличаване на еритроцитите в кръвта.

- Пожълтяването може да разкрива проблеми с черния дроб.

- Появата на бели петна и точки върху нокътя сигнализира за авитаминоза, но може да подсказва и проблем с централната нервна система.

Красивите нокти изискват специална грижа

Когато говорим за грижа за ноктите нямаме предвид посещения на скъпи салони и използване услугите на маникюрист. Всичко можем да постиг...

Ако забележите трайна промяна в цвета на ноктите си, за която не може да намерите обяснение, и имате и други симптоми и здравословни проблеми, посетете вашия лекар, за да ви назначи изследвания. Особено внимание обърнете на кафеникави образувания и потъмнявания под нокътната плочка. Често те се дължат на удар върху нокътя или безобидни причини, но може да се окаже, че страдате от меланом. Най-смъртоносният рак на кожата понякога се появява именно под нокътя. Труден за лечение, ако не се започне рано, и даващ ранни метастази, меланомът изисква незабавно предприемане на мерки.

За какви болести подсказва промяната във формата на ноктите?

Вдлъбването, изпъкването, уголемяването и всяка друга промяна във формата на ноктите може да е сигнал за скрито заболяване, чието откриване и лечение е от съществено значение.

- Изпъкналите нокти сигнализират за проблеми със сърцето и белия дроб. „Барабанените“ нокти могат да разкриват дори онкологично заболяване. Изпъкналата нокътна плочка с голям размер може да подсказва за страдане от туберкулоза. Лекарският преглед е наложителен.

- Плоските нокти могат да подсказват за проблеми с дихателната система и пороци на сърцето. Ноктите стават плоски при бронхиална астма, вдлъбнати – при хроничен алкохолизъм.

Намажете ноктите си с паста за зъби - резултатът ще ви изненада

Мнoгo дaми cтрaдaт зaрaди видa нa нoктитe cи. Някoи oт тях нe мoгaт дa cи прeдcтaвят дa излязaт oт вкъщи бeз дa ca cи cлoжили лaк, зaщo...

Какви заболявания разкрива промяната в повърхността на ноктите?

- Всякакви набраздявания, неравности, нарушен релеф, чупливост и белене на плочката на нокътя подсказват страдание на организма.

- Нокът, покрит с дупчици, говори за псориазис.

- Надлъжните бразди върху ноктите сочат склонност към ревматизъм или наличен такъв. Промяната се забелязва и при здрави хора с лабилна нервна система, подложени на стрес или преживяващи моменти на депресия. Възможно е набраздяването да е и симптом на хормонални нарушения и проблеми с месечния цикъл при дамите.

- Чупливите, белещи се нокти могат да означават както липса на витамини, минерали и непълноценно хранене, така и проблеми с щитовидната жлеза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com