Пушачите в глобален мащаб намалят, но смъртността от пушене се увеличава

2668
Пушачите в глобален мащаб намалят, но смъртността от пушене се увеличава
Снимка: iStock/Guliver

Броят на редовните пушачи и на починалите в резултат от пушене по света от 1990 година се е увеличил, въпреки напредъка по отношение на превенцията и мерките срещу пушачите в повечето държави. За това алармират учени, според които войната с тютюнопушенето далеч не е спечелена, пише БГНЕС.

Всеки четвърти мъж и всяка двайсета жена през 2015 година са редовни пушачи, което в числа означава, че става дума за около един милиард души. Това става ясно от доклад на Global Burden of Diseases, изготвен от консорциум от стотици учени от различни страни. Това е голям напредък спрямо ситуацията преди 25 години, когато всеки трети мъж и всяка дванайсета жена бяха редовни ежедневни пушачи. Въпреки този напредък обаче броят на пушачите е надминал 870-те млн. през 1990г. и е достигнал 930 млн. заради световния демографски растеж.

Пушенето ще отнеме 8 млн. живота до 2030 г.

Разходите на глобалната икономика, свързани с тютюнопушенето, ще надвишат 1 трилион долара годишно и пушенето ще убива с 30 на сто пове...

Броят на смъртните случаи в резултат от болести, причинени от тютюнопушене през 2015 година е 6,4 млн. души или с 4,7% повече, отколкото през 1990 година. Смъртността може да се увеличи още повече като се има предвид, че големите тютюневи компании агресивно се насочват към нови пазари в развиващите се страни, предупреждава доклад, публикуван в медицинското издание „Лансет“. Тютюнопушенето е причина за всяка десета смърт на човек по света, като половината от смъртните случаи са в четири страни – Китай, Индия, САЩ и Русия. Заедно с Индонезия, Бангладеш, Филипините, Япония, Бразилия и Германия, те представляват две трети от световната консумация на тютюн. „Тютюнопушенето е вторият фактор за преждевременна смърт и инвалидизиране след високото кръвно налягане“, пише главният автор на доклада Емануела Гакиду от Университета във Вашингтон.

Някои страни отбелязват рязък спад на пушенето, като резултат от по-високи данъци за тютюневите изделия, образователни кампании и програми за помощ при отказване от пушене. Бразилия е един от примерите за такъв успех. За наблюдавания период от 25 години, пушачите са намалели от 29% редовни пушачи на 12% при мъжете и от 19% – на 8% при жените.

Според Световната здравна организация броят на пушачите в Субсахарска Африка до 2025 година ще се увеличи с 50% спрямо 2010 година. Може да се очаква, че половината от редовните пушачи, или половин милиард, ще умрат преждевременно, освен ако не откажат пушенето, твърдят учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com