Първа помощ: Рани, кръвоизлив и кръвотечение

4068
Първа помощ: Рани, кръвоизлив и кръвотечение
Снимка: iStock

Някои наранявания и определени медицински състояния могат да доведат до кървене. Това може да предизвика безпокойство и страх, но кървенето има и лечебна цел. Преди да започнете да лекувате нараняванията, трябва да определите тяхната сериозност. Има някои ситуации, в които изобщо не трябва да се опитвате да оказвате първа помощ. Ако подозирате, че има вътрешен кръвоизлив или ако има вграден предмет около мястото на нараняването, незабавно се обадете на спешна помощ.

Трябва да потърсите медицинска помощ при порязване или нараняване, ако:

  • раната е дълбока и прободна
  • раната е на лицето, дори и да е по-плитка
  • раната е в резултат от ухапване на животно
  • раната е замърсена, дори и след измиване
  • кървенето не спира 15-20 минути след оказване на първа помощ

Още: 5 съвета за първа помощ, които спасяват животи

Ако човек кърви обилно, внимавайте за симптоми на шок. Студената, лепкава кожа, отслабеният пулс и загубата на съзнание, показват, че човек е на път да изпадне в шок от кръвозагуба. Дори в случаите на умерена кръвозагуба, човек може да почувства замайване или гадене. Ако е възможно, накарайте пострадалия да легне на пода. Добре е да се опита да вдигне краката си над сърцето. Това ще подпомогне циркулацията на жизнените органи. Оказвайте непрекъснат директен натиск върху раната, докато дойде помощ.

Порязване и рани

Когато кожата ви е нарязана или ожулена, започвате да кървите. Това е така, защото кръвоносните съдове в областта са увредени. Кървенето служи и с определена цел, защото помага за почистването на раната. Твърде силното кървене, обаче, може да предизвика шок. Не винаги може да прецените сериозността на нараняването по количеството кървене. Някои тежки наранявания кървят много слабо. От друга страна, порязванията по главата, лицето и устата могат да кървят много, защото тези области съдържат много кръвоносни съдове.

Коремните и гръдните рани могат да бъдат доста сериозни, тъй като вътрешните органи могат да бъдат увредени, което причинява вътрешен кръвоизлив, както и шок. Тези рани се считат за спешен случай и трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Това е особено важно, ако има симптоми на шок:

Още: Първа помощ при предмет или храна, заседнала в гърлото

  • световъртеж
  • слабост
  • бледа и лепкава кожа
  • задух
  • ускорен пулс

Комплектът за първа помощ може да ви е от голяма полза. В него трябва да държите:

  • медицински ръкавици
  • стерилни марлени превръзки
  • малка ножичка
  • медицинска лепенка

Антисептичен спрей, нанесен на мястото на раната, може да помогне за намаляване риска от инфектиране. Внимавайте в дните след нараняването, за да сте сигурни, че раната зараства правилно. Ако коричката, покриваща раната, се уголеми или се зачерви, може да има инфекция. Мътна течност или гной, излизащи от раната, също са признак за възможна инфекция. Ако човекът вдигне температура или отново изпитва силна болка, са сред признаците, че незабавно трябва да потърсите спешна помощ.

Още: Първа помощ при инфаркт - какво трябва да направите

Първа помощ - какво да правите

  • Помогнете на човека да запази спокойствие. Ако раната е голяма и кърви силно, помогнете му да легне. Ако раната е на ръката или крака, повдигнете крайника над сърцето, за да се забави кървенето.
  • Отстранете видимата мръсотия от раната.
  • Ако раната е малка, измийте със сапун и вода.
  • След като поставите чисти латексови ръкавици, притиснете здраво раната със сгъната кърпа или превръзка за около 10 минути. Ако кръвта е обилна, добавете друга кърпа или превръзка и продължете да оказвате натиск върху раната за още 10 минути.
  • Когато кървенето спре, поставете чиста превръзка на раната.

Първа помощ - какво да НЕ правите

  • Ако в тялото е забит предмет, не го отстранявайте.
  • Ако раната е голяма, не я почиствайте.
  • Когато поставяте превръзката за първи път, не я сваляйте, за да следите раната през това време, защото може да започне отново да кърви.

Кръвотечение от носа

Кръвотечението от носа е често срещано както при деца, така и при възрастни. В повечето случаи това не е опасно, особено при деца.  При възрастните това може да е симптом за високо кръвно налягане или втвърдяване на артериите.

Първа помощ при кървене на носа

  • Накарайте човека да седне и да наведе главата си напред. Това ще намали налягането в носните вени и ще забави кървенето. Освен това, ще попречи на кръвта да тече надолу в стомаха, което може да причини гадене.
  • Може да използвате спрей за нос в кървящата ноздра, докато човекът държи главата си неподвижна. Накарайте го да притисне кървящата ноздра плътно към греградата (разделителната стена в носа). Ако човекът не може да направи това, поставете латексови ръкавици и притиснете носа му за 5-10 минути.
  • След като носът спре да кърви, накарайте човека да не духа носа си няколко дни.

Потърсете професионална помощ при кървене от носа, ако кървенето не спре след около 20 минути или ако кървенето от носа е свързано с падане или нараняване. Носът може да е бил счупен по време на нараняване. Честото кървене от носа може да е симптом на нещо по-сериозно, затова споделете с лекаря, ако имате редовно кървене от носа.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com