5 съвета за първа помощ, които спасяват животи

1869
5 съвета за първа помощ, които спасяват животи
Снимка: iStock

Първата помощ е изключително важно умение, което може да направи разликата между живота и смъртта при спешни случаи. Знанието какво да правите в критични ситуации може да спаси човешки живот. Ето пет съвета за оказване на първа помощ, които могат да бъдат полезни в такива моменти:

Кардиопулмонална ресусцитация (КПР)

КПР е една от най-важните техники за оказване на първа помощ за съживяване на човек, чието сърце е спряло да бие или е в сърдечен арест. Процедурата включва компресии на гръдния кош и спасителни вдишвания, които помагат за поддържане на притока на кислород към мозъка и жизненоважните органи. Усвояването на CPR е от съществено значение за всеки, тъй като може значително да увеличи шансовете за оцеляване при спешни сърдечни случаи.

При висока кръвна захар - как да окажем първа помощ?

Маневра на Хаймлих

Задушаването може да се случи на всеки и може да бъде животозастрашаваща ситуация. Маневрата на Хаймлих е техника, която се използва за освобождаване на блокираните дихателни пътища. Тя включва поредица от коремни тласъци, за да се изтласка запушващият предмет от гърлото на жертвата. Познаването на маневрата "Хаймлих" може да бъде от решаващо значение за спасяването на живота на задушаващ се човек, особено в случаите, когато става въпрос за малки деца или възрастни хора.

Овладяване на тежко кървене

В случаите на силно кървене от рани или наранявания е необходимо да се действа незабавно. Прилагането на директен натиск върху раната с чиста кърпа или превръзка може да помогне за овладяване на кървенето. Повдигането на наранения участък и използването на турникет, ако е необходимо, са допълнителни стъпки, които могат да спасят живота, като предотвратят прекомерната загуба на кръв.

Лечение на изгаряния

Изгарянията могат да варират от леки изгаряния от първа степен до тежки изгаряния от трета степен. Незабавното прилагане на студена течаща вода върху изгарянето може да помогне за намаляване на болката и да предотврати влошаването на изгарянето. При леки изгаряния използването на кремове за изгаряне, които се продават без рецепта, и покриването на мястото със стерилна превръзка може да подпомогне процеса на оздравяване. Познаването на правилните стъпки за оказване на първа помощ при изгаряния може да облекчи болката и да сведе до минимум усложненията.

Как се оказва първа помощ при хипогликемия?

Разпознаване на признаците на инсулт и инфаркт

В случаите на инсулт или инфаркт разпознаването на признаците и бързите действия са от първостепенно значение. При инсулт познаването на абревиатурата FAST (Face drooping (отпуснато лице), Arm weakness (слабост на ръцете), Speech difficulties (затруднения в говора), време да се обадите на бърза помощ, може да помогне за ранното идентифициране на състоянието и незабавната медицинска помощ може да спаси мозъчните функции. По подобен начин при инфаркт разпознаването на симптоми като болка в гърдите, задух и гадене и обаждането е от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на сърцето.

Наличието на основни познания за техниките за оказване на първа помощ може да бъде разликата между живота и смъртта при спешни случаи. Тези пет съвета за оказване на първа помощ, които обхващат редица животозастрашаващи ситуации, могат да снабдят хората със знанията и уменията, необходими за ефективна реакция и потенциално спасяване на човешки живот. Макар че обучението по първа помощ е силно препоръчително, дори основните познания могат да бъдат от голямо значение за оказване на незабавна помощ до пристигането на професионална помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Това е начинът за понижаване на кортизола без добавки

Защо този витамин е толкова важен?

Сигнали, които са показател за недостиг на магнезий

4 основни причини за ранна остеохондроза и 11 начина да я избегнете

Каква трябва да е диетата при болки в стомаха? (примерно меню)

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 11 май /валутен калкулатор/

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com