Райска ябълка - лекар разкри как тя влияе на кръвната захар

6284
Райска ябълка - лекар разкри как тя влияе на кръвната захар
Снимка: dmarr515 / Pixabay

Райската ябълка е един от най-полезните плодове. Но като всеки плод, тя също съдържа захар. Но въпреки това е един от разрешените плодове при диабет. Това споделя руският ендокринолог д-р Елена Губкина.

Известно е, че при това заболяване рязко се ограничава консумацията на храни, съдържащи захар. Но лекарят обяснява, че ключовото условие за избор на храни за диабет е гликемичният индекс, който отразява съдържанието на въглехидрати в тях, което предизвиква бързо повишаване на нивата на кръвната захар.

„Райските ябълки имат нисък гликемичен индекс, което ги прави доста безопасна храна за хора с диабет. При диабет тип 2 консумацията на райска ябълка е разрешена в умерени количества 2-3 пъти седмично, за предпочитане през първата половина на деня“, споделя ендокринологът.

Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат райска ябълка

Какви са ползите от райска ябълка?

Този плод е източник е на йод, калций, калий, желязо, фосфор, магнезий, както и на антиоксиданти и витамини (А, С, Е, група В). Употребата му през зимата ефективно подпомага функционирането на имунната система и подобрява цялостното благосъстояние. Освен това осигурява профилактика на анемия, проблеми със зрението и щитовидната жлеза и камъни в пикочната система.

Този плод е богат на калций и витамин С. Поради високото съдържание на витамин С (около 80% от дневната норма в един плод), райската ябълка стимулира имунната система . Нейната консумация повишава броя на белите кръвни клетки, които предпазват организма от гъбични и вирусни инфекции. В случай на бронхиално заболяване, райската ябълка помага за по-активното отстраняване на слузта, предпазвайки от възможна пневмония. Сокът от райска ябълка може да се използва за гаргара при настинки.

Сто грама от плода съдържа около 127 mg калций , което е повече от 11% от дневната нужда на човека.

Вреда от райските ябълки

“Този плод е „капризен”: не понася съчетания с много храни и течности, дори вода. В резултат на тази комбинация може да се появи тежко лошо храносмилане, придружено от болезнени симптоми”, казва експертът.

Освен това райските ябълки съдържат много фибри и тяхното усвояване може да затрудни храносмилателната система, причинявайки подуване на корема и газове, а при хронични стомашно-чревни заболявания - тяхното обостряне.

“Може да ядете райска ябълка отделно от всичко останало, като се уверите, че другите храни с фибри присъстват в ежедневната ви диета само в умерени количества”, казва д-р Губкина.

Oще: Този лек с райска ябълка чисти токсините и ускорява метаболизма

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com