Разработиха две универсални ваксини срещу грип

5930
Разработиха две универсални ваксини срещу грип

Всяка година медиците откриват нови епидемични грипни щамове, имунолозите разработват все нови ваксини, а отговорните граждани се ваксинират.

Но на следващата година се появява нов щам и всичко започва отначало. Грипният вирус толкова бързо мутира, че, изглежда, сме обречени на вечно преследване с неговата рекордно висока изменчивост, пише Naked Science.

Още две жертви на противогрипна ваксина в Италия

Броят на починалите в Италия след поставена противогрипна ваксина, произведена от швейцарската фармацевтичнчна компания Новартис (Novar...

Но наскоро две групи учени заявиха за създаването на универсални ваксини, подходящи за борба с всеки щам. За разлика от досегашните, които използват удобни, но бързо променящи се белтъци мишени на повърхността на вирусните частици, тези препарати се опират на доста по-стабилен белтък – хемаглутинин, наличен у всички грипни вируси от типа H1N1.

Хемаглутининът на грипния вирус изглежда като топче върху краче. "Топчето" на края на белтъка лесно мутира и се различава от щам на щам. Но "крачето" остава практически неизменно при всички. Досега всички опити да се отстрани "топчето" и да се остави "крачето", за да се включи във ваксините този консервативен фрагмент и да се обучи имунната система да го разпознава, оставаха неуспешни.

Изглежда, сега едновременно два екипа изследователи са успели да се справят с този проблем, използвайки различни подходи към неговото решаване.

Учените от Мериленд съумели да стабилизират структурата на изолираните "крачета" с помощта на наночастици. Другите изследователи от голяма международна нидерландско-американска група са създали модифицирана форма на "крачетата", като само леко променили разположението на техните субединици, но силно повишили стабилността на структурата.

България е сред страните с най-ниско приложение на ваксинацията против грип

Само  4,8 на сто от хората от тази група са се ваксинирали през 12-те месеца, предхождащи европейското здравно интервю от 2008 г. ...

И единият, и другият подход вече са демонстрирали своята ефективност. В експерименти на лабораторни мишки ваксините са показали способност да формират имунитет срещу грип H5N1, близък и изключително опасен роднина на H1N1.

В следващите опити ваксината с наночастиците се оказала способна да защити порове, а ваксината с модифицирания белтък – маймуни. От шест гризача оцелели четири, а ваксиниралите маймуни понесли болестта много по-леко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com