С какво и как да се храним, за да отслабнем ефективно

13394
С какво и как да се храним, за да отслабнем ефективно
Снимка: iStock/Guliver

Отслабването не означава гладуване, всъщност е точно обратното. Важно е да се храним с качествени и здравословни продукти, за да поддържаме желаното тегло. Не трябва да се пропускат трите основни хранения през деня, те просто трябва да се състоят от точните пропорции въглехидрат, белтъчини и мазнина, които да снабдят тялото с всички необходими вещества за правилното функциониране на организма. По този начина ще бъдем сити и слаби – нима има нещо по-хубаво.

Основните хранения през деня са три – закуска, обяд и вечеря. Добре е да си позволите и няколко междинни такива, които могат да бъдат под формата на сушени или пресни плодове, кисело мляко, ядки и други подобни. Хранене между четири и пет пъти дневно е здравословното, което ще ви донесе и мечтаните цифри на кантара. Менюто трябва да бъде балансирано и да не изключва нито един от основните елементи. Те просто трябва да са представени от здравословни продукти. В този ред на мисли, полезни мазнини може да набавите от кокосово масло, зехтин, ядки, чийто препоръчителен прием е 50 г дневно, маслини, авокадо, по-мазни риби, като скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, сардини.

5 ползи от редовното пиене на вода за отслабване и красота

Човешкото тяло съдържа 60 процента вода. Силно се препоръчва човек да пие поне 8-10 чаши вода на ден, за да се поддържа здрав и във фор...

Сложните въглехидрати, около които се върти цялата порция, са представени от кафяв ориз, сладки картофи, овесени ядки, елда, киноа, амарант и други. Те съдейства за топенето на мазнини и за поддържане на мускулната маса. Освен това, тъй като са сложни въглехидрати, контролират нивата на захарта в кръвта и ви поддържат сити дълго време.

Протеинът, който се представя от белтъчините, трябва също да присъства във всяко хранене, защото предотвратява разпадането на мускулна маса и насърчава горенето на калории. Тези елементи ускоряват метаболизма и разхода на енергия.

Има едно правило, че колкото по-голяма мускулна маса имате, толкова повече калории топите. За това е отговорен именно метаболизмът. Важно е порцията на бъде балансирана, а не единият елемент да преобладава за сметка на друг. Не пренебрегвайте въглехидрата, защото неговият дефицит ще накара организма да превърне белтъчините в глюкоза. Последната е важна при извършване на интензивна активност, както и за мозъчната функция. Ограничението на въглехидратите може да доведе до този процес, който накрая ще доведе до образуване на токсини, трупащи се с мастна тъкан. Това ще доведе до почти невъзможно топене на мазнини и съответно отслабване.

Що се отнася до мазнините, изброихме продукти, които съдържат полезни такива. Те помагат на тялото на топи калории. Препоръчително е те да бъдат около 25% от общия прием на калории, за да поддържате метаболизма в добра скорост. Така тялото само започва да използва мазнини за енергия. Важно правилно за ефективно отслабване е да приемате по-малко калории отколкото изгаряте. Не консумирайте продукти, които съдържат вредни мазнини.

Съвети за стягане на кожата след раждане или рязко отслабване

Грижите, които полагаме за кожата през целия си живот, са изключително важни за нейното състояние. Колкото по-рано започнем да я обгриж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com