С това упражнение ще подобрите паметта веднага

24945
С това упражнение ще подобрите паметта веднага
Снимка: iStock/Guliver

Лекарите, които се занимават с проблемите на мозъчната дейност, в повечето случаи определят лошата памет не като нарушена функция на мозъка, а като липса на внимание.

Така че един от ефективните методи за подобряване на паметта са упражненията за концентрация на вниманието. Те действат като "гимнастика за мозъка", тонизират съзнанието ни и увеличават скоростта, с която се предават сигналите между невроните в мозъчната кора. За да подобрите паметта си, използвайте следните лесни техники.

  • Опитайте се да бързо да хвърлите по едно око на всичко, което виждате около себе си, без да се спирате върху нещо конкретно повече от няколко секунди. Това упражнение помага да забележите много подробности, които преди са ви отбягвали.
  • Концентрирайте се в една точка поне за около 2 минути. Не се разсейвайте, дори ако около вас се случва нещо интересно. 
  • По-сложният вариант на това упражнение е да нарисувате една точка върху хартия и да не спирате да я гледате в продължение на 10 - 30 минути. През това време изгонете мислите, които нахлуват в главата ви.
  • Напишете върху бял лист 10 думи, означаващи цвят. Но смисъла на думите и цвета, с който ги пишете, не трябва да съвпадат. Например думата "жълт" напишете с червено, а думата "син" със зелено. Сега се опитайте бързо и без прекъсване да прочетете имената на цветове, без да обръщате внимание на цвета на думата.
  • За 1 минута върху лист с дясната си ръка направете 5 триъгълници, а с лявата ръка - 5 окръжности. Това упражнение е за развиване на двете мозъчни полукълба.
  • Погледнете внимателно снимка, на която има няколко човека, за не повече от 20 секунди. После се опитайте подробно да опишете всичко, което помните - къде е снимана, в какво положение са хората, с какво са облечени и т.н. Това упражнение тренира визуалната памет.
  • Помолете някого да нареди пред вас 10 - 20 малки предмета. Вижте ги за минута, а след това партньорът ви трябва да премахне един или два от тях. Погледнете ги отново и открийте липсващите предмети.

За няколко минути на ден можете да постигнете мечтаното тяло

Предстои ви почивка на, а не ви остана време да се стегнете и да влезете в мечтаната форма? Няма проблем - имаме няколко съвета за вас,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основателни причини да ядете повече ягоди

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com