Шамфъстък - как влияе на кръвната захар и холестерола ви

57264
Шамфъстък - как влияе на кръвната захар и холестерола ви
Снимка: iStock

Шамфъстъкът се счита за една от най-здравословните суперхрани, благодарение на богатия си вкус и ползи за здравето.

По-специално, шамфъстъците са добър източник на протеини, диетични фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. Те съдържат антиоксиданти, включително витамин Е и каротеноиди, които са полезни за цялостното здраве. Порталът The Health Site изброява няколко научно доказани полезни свойства на ядката, включително и нейното влияение върху нивата на кръвната захар и холестерола.

Как шамфъстъкът влияе на кръвната захар и холестерола?

Шамфъстъците имат нисък гликемичен индекс, така че имат минимално влияние върху нивата на кръвната захар. Комбинацията от фибри, здравословни мазнини и протеини в тях помага за забавяне на усвояването на глюкозата , предотвратявайки скокове в нивата на кръвната захар.

При какви заболявания трябва да се яде шамфъстък

Ядката може да понижи нивата на лошия холестерол и да повиши нивата на добрия холестерол, насърчавайки здравословен липиден профил, което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Шамфъстъкъците имат положителен ефект върху маркерите за сърдечно здраве. Първо, те са богати на мононенаситени мастни киселини, подобни на тези в зехтина. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да намалят риска от сърдечни заболявания. Освен това ядката съдържа антиоксиданти като гама-токоферол и полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства и могат да предпазят от сърдечни заболявания.

Една порция от тази ядка осигурява задоволителна комбинация от протеини, фибри и здравословни мазнини, насърчавайки усещането за ситост и намалявайки апетита.

Изданието отбелязва, че няколко проучвания показват, че хората, които ядат коментираната ядка като лека закуска, приемат по-малко калории през целия ден, без да изпитват глад. Освен това процесът на премахване на черупките от шамфъстък може да забави храненето ви и да насърчи осъзнатата консумация на храна.

Шамфъстъците са богати на каротеноиди, включително лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Тези съединения действат като антиоксиданти в очите, предпазвайки от окислително увреждане, причинено от вредните свободни радикали. Лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за намаляване на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта, две често срещани очни заболявания, които могат да увредят зрението.

Шамфъстъците са добър източник на фибри, които действат като пребиотик, подхранвайки полезните бактерии в червата и насърчавайки растежа им. Това, от своя страна, помага за поддържане на балансирана чревна микробиота, което е свързано с различни ползи за здравето, включително подобрено храносмилане, повишено усвояване на хранителни вещества и подсилена имунна функция.

Шамфъстъците съдържат различни антиоксиданти и фитохимикали, като гама-токоферол и ресвератрол, които могат да предотвратят някои видове рак. В допълнение, тази ядка демонстрира способността да инхибира когнитивните и двигателни увреждания и да възстановява пространствената памет, предизвикана от две невротоксични противоракови лекарства, цисплатин и винкристин.

Яжте по една шепа от тези ядки всеки ден и ще свалите холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com