Шоколадът подобрява работата на мозъка

7193
Шоколадът подобрява работата на мозъка

Любителите на шоколада, изглежда, имат нов и "законен" повод да се наслаждават на предпочитаното лакомство.

Както са изяснили учените от университета на Южна Австралия, хората, които ядат шоколад поне веднъж седмично (или повече), по-добре изпълнявали различни когнитивни задачи в сравнение с тези, които по-рядко употребявали дадения продукт.

Белгиец изобрети устройство за смъркане на шоколад

Шокохолици по света, радвайте се! Вече можете да пренесете манията си по сладкото изкушение на съвсем ново ниво. Белгийският сладкар До...

Според изследователите възможно е това да е свързано с действието на флавоноидите – вид оксиданти, които също се съдържат в чая, виното, плодовете и зеленчуците.

Специалистите проследили здравословните показатели на около хиляда доброволци в продължение на 30 години. По-конкретно те се интересували от когнитивните функции на участниците – памет, способност за концентрация и разсъждения, процес по обработка на информация.

Според учените флавоноидите от какаото и шоколода отдавна се свързват с подобряването на здравословните показатели, по-конкретно – с ползата за сърдечносъдовата система. Но за влиянието на шоколада върху когнитивната функция и поведението е известно малко.

Авторите на изследването добавят, че употребата на шоколад трябва да върви ръка за ръка с балансираното хранене, при което следва да се отчита индивидуалната енергийна потребност на всеки човек.

10 изкушаващо сладки факта за шоколада

Шоколадът е едно от тези изкушения в живота, на които просто не можеш да устоиш, колкото и да се опитваш. Хубавото е, че и не се налага...

Предишно изследване е установило, че употребата на шоколад може да е полезна по време на бременност. Според учените любимото лакомство е способно да окаже позитивно влияние на плацентата, както и на растежа и развитието на плода.

Според още едно изследване хората, които редовно употребяват шоколад, по-малко рискуват да пострадат от инсулт и сърдечни заболявания.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com