Силна кашлица? Ето с кои чайове ще я преборите!

18346
Силна кашлица? Ето с кои чайове ще я преборите!
Снимка: iStock/Guliver

Кашлицата е нещо наистина много неприятно. Най-често е един от симптомите на настинка или грип и може да придружава заболявания като бронхит. Лековете на баба често носят облекчение. Още повече че продуктите от нашата кухня и килера често се срещат в съставките на рекламираните препарати за кашлица.

Мащерката, подбелът и бялата ружа са съставки в лекарствата, но можете да си направите и домашни билкови чайове срещу кашлица. Ето и някои рецепти.

1. Чай от мащерка

Той е чудесен съюзник в такива моменти. Изсипете 1 супена лъжица от билката в чаша вряла вода и оставете за 10 минути под капак. Прецедете го. Пийте по 1/2 чаша 2 пъти на ден.

2. Чай от подбел

Залейте 1 супена лъжица от сместа от листа и цветове от подбел в чаша вряла вода и оставете под капак за 15 минути. Прецедете и пийте по 1/2 чаша запарка 3-4 пъти на ден.

Като втори вариант:

Как да си направим домашен сироп против кашлица – топ 2 на най-ефективните лекове

Предлагаме ви 2 лесни рецепти за домашен сироп за кашлица, включващи най-мощните природни лекове като джинджифил, мед и лимон. Джинджи...

Залейте 2 супени лъжици цветове от подбел с чаша вода и оставете да къкри на бавен огън под капак за 5 минути. Оставете настрана за 10 минути, след което прецедете. Пие се по 1/2 чаша отвара 2-3 пъти на ден.

3. Чай от бяла ружа

Изсипете 1 супена лъжица натрошен корен в чаша топла вода и я оставете покрита за една нощ. Сутринта се загрява малко и се прецежда. Пийте по 1/3 чаша 3 пъти на ден.

Втори вариант:

Залейте 100 г счукан корен с 1/2 л 40% чиста водка и оставете на топло място за 2 седмици. Разклащайте напитката 2 пъти на ден. Прецедете тинктурата през дебела марля, изстискайте утайката. Съхранявайте тинктурата в хладилник. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден след хранене.

Никога не правете това, ако имате кашлица

Кашлицата е изключително неприятно състояние и често се опитваме да я потиснем, най-вече в случаите, когато около нас има хора. Но тя и...

4. Чай от малинов сок

Чаят с малинов сок при настинка е много добро решение.

За целта трябва да си приготвитеете плодова отвара по този начин: в 1 литър кипяща вода сложете 2 супени лъжици сушени малини. Варете за около 5 минути. Можете да пиете от този чай по 4-5 пъти на ден.

5. Чай от джинджифил

Тъй като корена от джинджифил има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, той може да успокои много бързо кашлицата. 

Най-честите причини за нощна кашлица и как да я спрем

Кашлицата, освен че създава дискомфорт, е и индикатор са появило се заболяване. Независимо какъв тип е задължително трябва да й обърнем...

Как се приготвя?

Сложете няколко парчета джинджифил във вряща вода /джинджифила трябва да бъде предварително обелен/. Варете го за 12-15 минути и след това прецедете.

Като допълнение:

Отхрачващи чайове – можете да използвате настойки от смеси, съдържащи: анасон, копър, обикновена маргаритка, листа и цветове от фин лопен или мащерка, за предпочитане подсладени с мед или корен от женско биле. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com