Сирене - лекар разкри по колко може се яде на ден

3128
Сирене - лекар разкри по колко може се яде на ден
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки високото съдържание на мазнини и често срещаните митове, яденето на сирене е напълно съвместимо със здравословното хранене. Този продукт има редица хранителни свойства.

Ементал, камамбер, раклет - сиренето е едно от трите най-любими ястия на хората по света, наред с хляба и кафето. В света има над хиляда разновидности на сирена. Ето защо ни е толкова трудно да устоим на изкушението да хапнем парченце от този деликатес.

Въпреки преобладаващото негативно мнение, употребата му е напълно съвместима със здравословното хранене. Много диетолози са на това мнение, включително известният френски лекар Патрик Серог.

Лекар: Яжте сиренето така, за да намалите риска от напълняване

По колко сирене най-много може да се яде на ден/седмица?

"Ако ядете сирене два пъти на ден, правилната порция на хранене е 30 гр. Това е една осма от плочка камамбер. Хората с наднормено тегло, които обичат сиренето, не трябва да прекаляват с този продукт", казва експертът.

"За да си осигурите адекватен прием на калций и да избегнете здравословни проблеми, се препоръчва да консумирате 180 гр сирене на седмица. При тази схема трябва да се разпредели на три хранения през седмицата", допълва още д-р Серог.

Какви са ползите за здравето от сиренето?

Въпреки излишната мазнина, съдържаща се в сиренето (например 22 от 100 гр в камамбер), сиренето има много полезни свойства.

Съдържа много висококачествен протеин и калций - минерал, необходим за осигуряване здравината на костите и зъбите. Също така съдържа умерени количества цинк, който е необходим за поддържане на имунната система, както и витамини А, В2 и В12. Както всички ферментирали храни, така и коментираният продукт обогатява чревната микробиота. Поради това консумацията му се отразява положително на храносмилането.

"Повечето хора с непоносимост към млечен протеин също могат да ядат сирене, тъй като лактозата се хидролизира по време на млечната ферментация. Почти нищо от тях не остава в готовия продукт", казва лекарят.

Ако нямате проблеми с теглото, можете да ядете всякакво сирене. Ако ви е предписана специална диета, трябва да наблюдавате видовете продукти, които консумирате.

По-добре е да се ограничи консумацията на мазни сирена.

Меките сирена (бри, куломие, монстера) не са толкова висококалорични и не осигуряват много нергия, защото съдържат повече вода.

"Най-малко мазно от всички е бялото саламурено сирене. Ако избирате продукт въз основа на калция, който съдържа, това е най-добрият вид",казва д-р Серог.

Децата и жените след менопауза трябва да предпочитат пресовани сурови сирена за укрепване на костите - 100 гр сирене кантал съдържат 1090 мг калций, в сравнение с 450 мг в камембера.

Лекар: Това е най-вредното сирене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com