Слънчевите очила – целогодишен аксесоар

23534
Слънчевите очила – целогодишен аксесоар

Много хора смятат, че не е нужно да носят слънчеви очила през зимата. Това обаче в никакъв случай не е вярно. Не се залъгвайте, че сивите облачни дни са безобидни за зрението ви.

Специалисти твърдят, че именно те са по-опасни, тъй като слънцето е по-ниско и светлината попада под по-малък ъгъл в окото. В същото време зеницата на човек е по-разширена и позволява безпрепятственото нахлуване на дразнещите лъчи. Отразяването им в снежната покривка би могло да доведе до сериозни увреждания на очите и дори до слепота. Значителният поток ултравиолетови лъчи бавно, но сигурно може да причини изгаряне на очите ви и да доведе до катаракта.

И въпреки предупрежденията на офталмолозите хората продължават да правят компромиси със зрението си, купувайки очила от какви ли не улични сергии и павилиони. Ползването на некачествени очила е още по-опасно от липсата им. Най-уязвими са децата, хората със светли очи и възрастните, които имат офталмологични проблеми.

Милена Крънчева работи в столична оптика от няколко години и помага на своите клиенти при избора им на модерни и качествени очила.
„Три са основните характеристики, на които трябва да обърнем внимание при избора на очила - 100% непропускливост на ултравиолетовите лъчи, антирефлексно покритие и поляризация.

Не си мислете, че колкото по-тъмни са стъклата, толкова тяхната защита е по-голяма”, предупреждава събеседничката ни. Самите стъкла могат да бъдат оцветени в кафяво, сиво, зелено или черно. Степента на затъмнение е различна - от 12% до 95%. Изборът и предпочитанията са индивидуални за всеки.

От степента на оцветяване на стъклата зависи защитата от яркостта на светлината, а материалът, от който са направени лещите, определя възможността за предпазване от вредните лъчения, най-вече ултравиолетовите лъчи.

„Всички маркови очила имат паспорт, в който е описана степента на защита - от клас 0 до клас 4, като последните са пригодени за най-интензивна светлина и лъчение”, продължава Милена.
Предлагат се и очила с т.нар. екстремнозащитни филтри за хора, които имат очни заболявания - оперирани от перде, с увредена ретина и др.

Специалните слънчеви очила са задължителен атрибут към екипировката на любителите на зимните спортове. Освен че в планините надморската височина е по-голяма, отражението на лъчите в снега заслепява и уврежда зрението. Ски очилата са с поляризиращи стъкла, които не позволяват отблясъците от снега да ни навредят.

Важно е да се избират очила, които да прилепват плътно към лицето и да предпазват от всички страни окото, подобно на маска.

Дори и да не сте фен на заснежените била, носенето на очила в градска среда също не бива да се пренебрегва. „По-тъмните стъкла са подходящи при слънце и сняг. Ако пък ви се наложи да шофирате в облачно време или мъгла, изберете очила с по-светли стъкла, които осигуряват по-добра видимост и в същото време предпазват очите”, съветва продавач-консултантката.
Малчуганите са едни от най-засегнатите от ултравиолетовите лъчи. Те прекарват повече време навън, а очите им са по-чувствителни.

Затова именно и грижата за зрението на децата е изключително важна, а компромис относно качеството на техните очила е недопустим.
Зимният сезон е времето да се сдобиете с качествени очила на изгодни цени. Намаленията достигат на места до 70 процента. Разбира се, дизайнерите не почиват и предлагат актуални колекции и за тази част от годината. Формите на очилата са добре познати още от лятото. Разликата е в цвета на рамките.

Преобладават сивите и семпли тонове, заместващи типично летните шарени и пъстри. Независимо от диктуващите модни тенденции изборът остава изцяло във ваши ръце. Все пак никой не може да ви забрани да гледате зимата през розови очила.

health.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com