Спането през уикенда няма да помогне

3596
Спането през уикенда няма да помогне
Снимка: iStock/Guliver

Работим усилено през цялата работна седмица, ставаме рано, лягаме си късно, надявайки се да спим през уикенда. Но правилна ли е тази стратегия? Човек трябва да спи поне 7 часа всяка вечер. В противен случай съществува риск от развитие на следните заболявания и състояния.       

Адекватният сън е от съществено значение за здравето. Когато спим през нощта, тялото се възстановява самостоятелно и мозъкът обработва получената информация през изминалия ден. Какви са рисковете от нарушения сън?

Не се опитвайте да спите през уикенда

Отдавна е известно, че възрастен се нуждае от поне седем часа сън на ден. Тази цифра е индивидуална. За някои е достатъчно да спят по-малко от шест часа всяка вечер и после се чувстват енергични и активни през деня. Други се нуждаят от поне осем часа сън.

Интересното е, че прекомерният сън, например 10 часа, причинява сърдечно-съдови усложнения.

Защо спането по корем е опасно

От древни времена спането по корем се счита за лош навик. За някои народи дори е имало пряка забрана да почиват в това положение. Какв...

Какъв е рискът от лошо качество на съня? Опасен е, защото може да засегне здравето ви в няколко посоки едновременно.

·  В допълнение към напълно естествената умора, концентрацията на вниманието се влошава, а краткосрочната и дългосрочната памет отслабват. Лицето има затруднения при изпълнението на нормални задачи на и извън работата. Да не говорим пък за креативността!

·  Опасна последица от постоянната липса на сън е неизправност на имунната система. Известно е, че тези, които страдат от безсъние, настиват по-често от тези, които спят достатъчно.

·  Вероятността от психични разстройства се увеличава - депресия, тревожност, фобии съпътстват хроничната липса на сън.

·  Лошият сън се превръща в основна причина за наднорменото тегло и затлъстяването, рисков фактор за диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Постоянното недоспиване увеличава риска от инсулт до 4 пъти.

Защо всеки започна да слага лимони в спалното помещение?

Лимоните са същински резервоар от полезни вещества. Този плод може да изненада всеки със своите приложение. Свикнали сме да го похапвам...

Концепцията, която ви насърчава да спите достатъчно през уикенда, е малко вероятно да помогне за поправяне на ситуацията и да ви спаси от развитието на опасни заболявания.  

Нереалистично е да възстановите всички часове сън, загубени през работните дни в събота и неделя. Спането до късно в неделя вероятно ще наруши ежедневието ви. Вечерта няма да е възможно да заспите дълго време. Лягате късно, а в понеделник сутринта ще бъде изключително трудно да станете от леглото.

Сънят през деня също не е панацея. Краткият сън с продължителност 15 минути е полезен - тялото ще има време да се рестартира и енергичността ще се върне. Но ако спите по-дълго през деня, ежедневната ви производителност ще намалее още повече.

Хигиената на съня е от съществено значение, тъй като поддържането на разумен баланс между сън, работа и почивка ще ви помогне да запазите здравето си.

Някои тестове ще помогнат да се определи дали тялото е започнало да функционира неправилно поради липса на сън. Например, хроничната липса на сън причинява функционални неизправности на щитовидната жлеза и нарушен метаболизъм на въглехидратите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com