Специалистът по метаболитна и бариатрична хирургия, който лекува Диабет тип 2 и болестно затлъстяване идва за безплатни консултации в София

5464
Специалистът по метаболитна и бариатрична хирургия, който лекува Диабет тип 2 и болестно затлъстяване идва за безплатни консултации в София
Снимка: Медикъл Караджъ

Хирургът проф. д-р Азиз Сюмер с международно признание в областта на бариатричната и метаболитната хирургия ще гостува на ЗИЦ „Медикъл Караджъ“ на 19 декември 2019г. в София. Той идва в България за безплатни консултации по покана на управителя на Медикъл Караджъ – Звезделина Лютфи. Консултациите, които ще проведе проф. д-р Сумер, ще се проведат в рамките на нашата инициатива да предоставим достъп на българските пациенти до най-съвременните методи и технологии в медицината. Проф. д-р Азиз Сюмер практикува обща хирургия, но специализира метаболитна, бариатрична хирургия, и лечение на Диабет тип 2.

Посещението му дава възможност на пациенти с наднормено тегло, затлъстяване и диабет тип 2 да се консултират с изтъкнатия специалист безплатно в София.

Наднормено тегло и т.нар. затлъстяване са епидемията на 21-и век. По данни на Световната здравна организация, те вече засягат над 1.7 млрд. души по света. В древни времена излишните килограми са считани за признак на богатство и престиж, но днес вече знаем, че те могат да донесат със себе си сериозни здравословни проблеми и да намалят очакваната продължителност на живота. Болестното затлъстяване се смята за втората по честота причина за смъртност в света след тютюнопушенето и може да причини инсулинова резистентност, диабет тип 2, хипертония и сърдечни проблеми, стеатоза (омазняване на черния дроб). Поради ограничаване функциите на белия дроб, наднорменото тегло може да доведе до астма и сънна апнея. Счита се и за един от значимите фактори за възникване на редица онкологични заболявания, включително рак на гърдата, на матката, на дебелото черво, на ректума и др.

През последните 10 години операциите за хирургично лечение на проблеми с теглото са се увеличили със 761%. Към тях се прибягва, когато традиционните методи като диета и упражнения не дават резултат. От извършената през 1950 г. първа бариатрична операция до днес са изпробвани най-различни методи за извършване на коремни операции за загуба на тегло. В наши дни успешно се прилагат около 10 различни оперативни метода за лечение на затлъстяване и диабет, а изборът на най-подходящия метод според състоянието на конкретния пациент е ключов за резултата от хирургичната намеса. За тази цел е необходима оценката на опитен хирург, който владее всички приложими хирургични техники и ги използва рутинно. За това колко важни са уменията на хирурга говори и фактът, че усложненията при бариатрични операции варират от 0.17% до 7%, в зависимост от опита на медицинските екипи. Операциите за лечение на диабет и затлъстяване, които се извършват от екипи с опит в тази сфера и в клиники с необходимото оборудване за овладяване на усложненията, обикновено са успешни.

Кой е проф. д-р Азиз Сюмер?

Проф. Азис Сюмер практикува вече 22 години и е усъвършенствал уменията си както в Турция, така и в Австрия, Франция и Италия. Рутинно използва лапароскопски (затворени) техники и роботизирана хирургия. От 2018 г. работи в болница „Медикал Парк Газиосманпаша“ в Истанбул.

Проф. д-р Азиз Сюмер е хирург на световно ниво, практикуващ в турската болница Медикъл Парк, Истанбул. Той завършва своята магистратура през 1997г. в медицинския факултет на университета Акдениз. През 2012г. завършва своята доцентура по обща хирургия в медицинския факултет на университета Юзунку Юл. През 2017г. става професор по обща хирургия в същия университет.

Професионалният му опит започва през 1997г. в отделението за спешна помощ на държавната болница Afyon Dinar. Периодът от 1999 до 2001г. той е отговорник хемодиализа в истанбулския диализен център REN-MED. До 2005г. работи в Istanbul Haydarpasa Numune – болница за изследвания и обучение. През 2005г. практиката му продължава в медицинския университет във Виена, Австрия и болница AKH в отделението по обща хирургия и клиника по ендокринна хирургия. В следващите години проф. д-р Сюмер работи и специализира в няколко държавни болници в Истанбул. Практиката и развитието му в новостите на медицината и хирургията преминават през болници в Севиля - Испания, Страсбург – Франция и Рим – Италия. Той е един от хирурзите, работещи с иновативната хирургическа система da-Vinci®.

Интересите и практиката му се развиват в следните медицински насоки:

• Обща хирургия

• Затлъстяване и метаболитни заболявания

• Диабетна хирургия

• Лапароскопска и роботизирана онкологична хирургия

• Лапароскопска хирургия на ректума на дебелото черво

• Ендокринна хирургия

• Лапароскопска и роботизирана операция на херния

• Надбъбречна хирургия

• Чернодробна хирургия

• Операция на жлъчния тракт

• Хирургия на панкреаса

• Операция за заболявания на далака

• Бъбречна трансплантация

Като доказал се хирург от световна величина, проф. д-р Азиз Сюмер има множество статии, публикувани в международни списания, 12 доклада, представени на международни научни срещи и издадени в сборници, 5 книги, издадени на национално равнище и зад граница, статии и доклади, публикувани в национални списания и др.

Болестно затлъстяване (Бариатрична хирургия)

Затлъстяването е сериозно заболяване, допринасящо за съкращаване продължителността на живота и води до сериозни хронични заболявания.

Затлъстяването може да причини: инсулинова резистентност, диабет тип 2, мастен черен дроб, хипертония, инсулт и др.

Рискът от развитие на: рак на гърдата, рак на матката, рак на дебелото черво, рак на ректала и рак на простатата също се увеличават.

Затлъстяването чрез ограничаване на белодробните функции причинява астма и сънна апнея. Рефлуксната болест, както и ставни и костни заболявания се срещат по-често при затлъстели хора.

Затлъстяването като се имат предвид неговите характеристики за индуциране на рак и резистентност към лечение на рак, е също толкова опасно, колкото и самия рак.

За определяне % на затлъстяване най-често срещания метод е индексът на телесна маса (ИТМ).

Методът на бариатричната хирургия е свързан с драстична загуба на тегло, което води до излекуване на диабет тип 2.

Метаболитна Хирургия (Диабет тип 2)

Диабетът е разделен на два типа:

Тип 1, който се среща при младежите. Той се причинява от увреждане на бета-клетките, разположени в панкреаса и произвеждащи инсулин. Поради инсулиновата недостатъчност пациентите трябва да се лекуват през целия си живот с инсулинов хормон (чрез инжекции). По тази причина диабет тип 1 се нарича инсулинозависим захарен диабет (IDDM). 5 - 10% от пациентите с диабет страдат от диабет тип 1. Няма начин за хирургично лечение на този тип диабет. Пациенти с диабет тип 1 трябва да бъдат лекувани под наблюдение на специалист по ендокринология.

Тип 2, обхваща 90% от всички пациенти с диабет. Бета-клетките в панкреаса на пациенти с диабет тип 2 произвеждат инсулин, но той не се повлиява върху таргетната тъкан поради неговите сериозни характеристики на инсулинова резистентност. Основната причина за диабет тип 2 е затлъстяването. Според проучвания на TURDEP разпространението на диабет тип 2 у нас е 7,2%, като идентифицирания пред-диабетен нарушен глюкозен толеранс е определен на 6,7%. Освен това, докато диабет тип 2 е бил известен като болест при възрастни, последните проучвания показват увеличаване на диабет тип 2, свързан със затлъстяването сред децата. Затлъстяването е един от най-важните фактори на околната среда за развитието на диабет тип 2.

Метаболитната хирургия е подходяща за пациенти на възраст от 18 до 70 години, лекували диабет тип 2 , но не можещи да постигнат добър-контрол на кръвната захар или пациенти с инсулинова резистентност и влошено качество за живот.

Хирургичното лечение, извършено при пациенти с диабет тип 2, нарушава инсулиновата резистентност и съществуващото ниво на инсулин нараства. Междувременно като допълнителен ефект от операцията, извършвана в областта на стомаха и червата, се отделя хормон подобен на инсулин, наречен инкретин. Чрез тази операция пациентите се излекуват от диабета и достигат нормално ниво на кръвната захар.

Хирургични методи:

Затлъстяването и диабетната хирургия се наричат като цяло БАРИАТРИЧНА ХИРУРГИЯ. Думата "бариатрик" идва от гръцката дума "baros", което означава "тежест" и от началото е била използвана за описание на операциите, извършвани на стомаха и храносмилателната система. Известно е, че метаболитната хирургията при затлъстяване намалява теглото, както и че лекува диабет, хипертония, мастни нарушения и намалява смъртността, свързана с тези болести.

Операциите при затлъстяване и диабет се извършват за първи път през 1950 г. Бариатричната хирургия разработва десетки хирургични техники. Някои от тях са станали стандартни процедури и все още се практикуват, други са напълно забравени. Днес има около 10 метода за хирургия за затлъстяване и диабет.

Методите, които прилага д-р Азиз Сюмер са:

• Ограничителни методи: Сред тези техники най-често се използва гастректомия на ръкава, която намалява обема на стомаха, както и метода на стомашната лента, наречен lap-band. Друга техника е ендоскопски поставен стомашен балон.

• Рестриктивен и малабсорбционен метод: Сред тях най-често се прилага стомашен байпас и SAGB, наречен мини-стомашен байпас. Тези техники се основават на намаляване на обема на стомаха и усвояването на храната.

• Малабсорбционен метод: техники BPD, SADI и др. В този случай нивото на поглъщане на храната се намалява. Обемът на стомаха, както и абсорбцията на хранителни вещества намаляват.

ОСОБЕНОСТИ И ЛЕЧЕНИЕ

Усложненията след хирургични операции на болестно затлъстяване са класифицирани като ранни и късни или големи и малки. В ранния постоперативен период най-често срещащите се проблеми са свързани с белите дробове - ограничена функция на белите дробове след операцията като страничен ефект от анестезията. Поради тази причина правилната подготовка за операция и дихателните упражнения са много важни в пред-оперативния период.

Проникването или кървенето в постоперативния стадий на бариатричните операции често се срещат като усложнения. Процентът на тези усложнения в клиники за затлъстяване и диабет с образован, опитен екип е 0.17%. В клиники без опит тя достига 7%. Усложнения като изтичане или кървене се третират ендоскопски. Бариатричните клиники трябва да имат опит в областта на бариатричните операции и да бъдат оборудвани с ендоскопски устройства за лечение на усложнения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво трябва да знаете за високите триглицериди?

Лекар: Яжте тази риба 2 пъти седмично и ще забравите за проблемите с щитовидната жлеза

Кога е най-добре да приемаме витамин D?

Как да разберем, че имаме липса на магнезий

Лекар обясни как човешкото лице издава недостига на витамин D

Вредните женски навици, които разрушават щитовидната жлеза

Учени разкриха по колко алкохол на седмица предпазва от диабет

Учени разкриха по колко алкохол на седмица съкращава живота с 5 години

Кога колбасите НЕ са вредни за здравето?

Жабурене със зехтин – защо да го правите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com