Споделеното легло ни прави по-здрави

9979
Споделеното легло ни прави по-здрави

Хъркане, потене, кражби на завивки... не е никак изненадващо, че една на всеки 4 двойки предпочита да спят в различни стаи.

Ново проучване обаче доказва, че може да има доста плюсове в чисто здравословен план, ако поделяме леглото си с любимия човек. Учените дори предполагат, че споделените завивки може да са в основата на факта, че двойките с такива близки взаимоотношения живеят по-дълго и са по-здрави.

Изгаряме от слънцето и през стъкло

Мнозина вярват, че слънцезащитните продукти трябва да се слагат само, когато сте на плажа, но ново изследване показва, че слънчевите лъ...

Изследователите от университета в Питсбърг твърдят, че спането до някого помага за намаляването на хормона кортизол, може би защото създава чувство за сигурност и безопасност, предаде Дейли Мейл.

Продължителните периоди с увеличено ниво на кортизол са свързани с повишаването нивата на цитокини – протеини, замесени във възпалителните процеси, които могат да ни „докарат” сърдечни болести, също депресия и автоимунни заболявания.

Спането до любимия човек ни предпазва здравословно, тъй като занижава нивата на тези протеини.

„Сънят е изключително важен за здравословното състояние и знаем, че е свързан със сърдечни заболявания и с доброто психическо състояние”, споделя главният изследовател Уенди Троксел, професор по психиатрия и психология в университета.

10 съвета за по-здрави нокти

Ноктите наистина ни улесняват в много дейности. Помагат ни да хванем малки нещица, да почистим загорял тиган и т.н. Но, колкото и да в...

Щастливо женените двойки живеят по-дълго и са по-здрави от неженените и нещастните семейства”, продължава професор Троксел.

Споделеният сън с половинката вдига и нивата на „любовния хормон” окситоцин, благодарение на който се чувстваме свързани с партньора си.

Този хормон обикновено се освобождава от тялото по време на секс, но д-р Дейвид Хамилтон, учен, който е изследвал подробно връзката между окситоцина и здравословното състояние на хората и е написал книга по въпроса, твърди, че този вълшебен хормон може да бъде произведен и по време на гушкане и разговори в леглото.

Ако спите заедно, ще увеличите нивата на окситоцин и ще си осигурите една здрава и щастлива връзка”, сподели още ученият.

Как да преборим целулита?

Доскоро се смяташе, че целулитът е отлагане на мастна тъкан, което се появява с възрастта, но всъщност този „козметичен дефект&rd...

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com